Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Pár óra múlva akcióba lendülhetnek Vitézyék, a választási iroda közölte, mi kell az újraszámláláshoz

Még nem véglegesek a választások eredményei. Ha majd véglegesítik, akkor lehet benyújtani a fellebbezéseket. Vitézy Dávid már jelezte is, hogy ezzel a jogával kíván élni. A Magyar Nemzet a fellebbezések módjával kapcsolatban kereste fel a Nemzeti Választási Irodát.

2024. 06. 10. 17:38
szavazat számlálás választások
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon szoros eredmény alakult ki a főpolgármester-választáson. Százszázalékos feldolgozottság mellett a két jelölt között összesen 324 szavazat van Karácsony Gergely javára. A hivatalos eredményre még várni kell, azonban Vitézy Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy 

nyitott kérdésből és gyanúból rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord.

Vitézy a közösségi oldalán azt is jelezte, hogy a birtokukban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az érvénytelen szavazatok aránya.

Vitézy Dávid azt is közölte, hogy szeretett volna Karácsony Gergellyel is beszélni, de 

a telefonhívásomat nem fogadja, ezért erre nem nyílt módom – minden nap újra tanulom, mit is jelent nála ez az oly sokszor emlegetett Budapest köztársaság.

Így lehet fellebbezni

A Magyar Nemzet megkereste a Nemzeti Választási Irodát (NVI) akik azt közölték, hogy a törvények értelmében a választási bizottság elsőfokú határozata ellen az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet nyújthat be fellebbezést, ez vonatkozik a választás eredménye elleni jogorvoslat benyújtására is.

Azt is jelezték, hogy a főpolgármester-választás hivatalos eredményéről a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) dönt a mai ülésén.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében csak akkor lehet fellebbezni a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen, ha a választási bizottságnak a választási eredményt megállapító döntése ellen is fellebbeznek.

Ez azt jelenti, hogy akkor lehetséges a választás eredménye ellen fellebbezést benyújtani, ha a választási bizottság hivatalosan is megállapította a választás eredményét.

Akkor lehet fellebbezést benyújtani a választási bizottságnak a választás eredményét megállapító döntése ellen, ha 

  • a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése törvénysértő , vagy ha
  • a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályokat megsértették.

Az FVB eredményt megállapító döntése ellen a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) nyújtható be fellebbezés a döntés meghozatalától számított három napon belül.

Ezután az NVB-nek három nap, újraszámolás esetén hat nap áll rendelkezésre a jogorvoslati kérelmet elbírálni. Újraszámlálásra akkor kerülhet sor, ha a benyújtott fellebbezés elbírálása csak így lehetséges. Az NVB döntése ellen a Kúriához lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani, amely szervnek nyolc napja van dönteni.

Az NVI arra is emlékeztetett, hogy érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehetett, a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal. Valamint érvénytelennek kell számítani azt a szavazólapot, amely nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal, a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, vagy nem tartalmaz érvényes szavazatot.

Borítókép: Illusztrácó (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.