Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Emiatt lehetett rekordszámú érvénytelen szavazat a főpolgármester-választáson – reménykedhet Vitézy?

Van esély a szavazatok újraszámlálására?

2024. 06. 10. 15:43
Illustration (Photo: MTI/Istvan Filep)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egészen biztosan újraszámlálásra lesz szükség, hogy egyértelműen kiderüljön, ki lesz Budapest főpolgármestere – jelentette ki vasárnap főpolgármester választási eredményváróján Vitézy Dávid.

Nem is érdemes csodálkozni a főpolgármester-jelölt kijelentésén, hiszen a jelenlegi főpolgármester nagyon szoros közdelemben, mindössze 324 szavazattal nyerte meg a vasárnapi önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

Azonban Vitézy Dávid még a százszázalékos feldolgozottság előtt jelezte, 22 ezer érvénytelen voks miatt kezdeményezik a szavazatok újbóli ellenőrzését.

Ennek lehetőségéről Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője azt mondta lapunknak, a választási eljárási törvény világosan meghatározza, hogy mikor minősül érvénytelennek egy szavazat: ha nem felel meg az érvényes szavazás már említett feltételeinek, vagy ha olyan jelöltre adták le, aki kiesett.

Információink szerint számos esetben megtörtént, hogy a Fidesz–KDNP egykori főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra mellé húzták be a voksukat a választók úgy, hogy annak neve már át volt húzva. 

De olyan esetről is van információnk, hogy egyes szavazókörzetekben úgy adták ki a szavazólapot, hogy a kormánypártok egykori jelöltje nem volt áthúzva, amely esetében már jogsértésnek minősül. 

Persze, ahhoz, hogy ez kiderüljön, megfelelő bizonyítékot kell felmutatni a lezárt szavazólapkötegek újrabontásáért. A lapunknak nyilatkozó szakértő hangsúlyozta: az újraszámlálás eléréséhez bizonyítani is kell, hogy az eredménymegállapító döntés törvénysértő volt-e, vagy pedig hogy az eredmények összesítésénél történt-e jogsértés.

De amennyiben az újraszámlálás elérése után valóban találnak törvénytelen szavazatokat, akár újra is kiírhatják a választást egyes körzetekben.

Azonban hangsúlyozta, a választási eljárás a rövid határidőkre épül, jellemzően három nap áll rendelkezésre jogorvoslatok benyújtására és elbírálására is, tehát Vitézy Dávidnak hamar lépnie kell. – Az újraszámlálás ugyanakkor részben kivételt jelent ez alól, itt az elbírálás határideje hat nap. Ha tehát valóban lesz ilyen jogorvoslati kérelem, akkor akár jövő hétig is elhúzódhat az eljárás – emelte ki. 

Vitézy Dávid egyébként nemrég azt posztolta, hogy vannak információik lehetséges csalásokról. – Nyitott kérdésből és gyanúból rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord. Karácsony Gergely százszázalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőnk közötti különbség. A már birtokunkban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya – jelezte friss bejegyzésében az LMP jelöltje. 

– Kérem a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzenek meg, minden befolyási kísérletet akadályozzanak meg, és tegyék lehetővé, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon tudjon zárulni ez a rendkívül szoros főpolgármester-választás

– küldött üzenetet Vitézy a választás lebonyolítóinak. 

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.