Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Sértődés, áramszünet, személyi az urnában: rendkívüli események akadályozták a választókat

Nem mindenhol ment zavartalnul a szavazás.

Forrás: Nemzeti Választái Iroda2024. 06. 09. 21:13
szavazás
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy napnak tűnik 2024. június 9., legalábbis ha a választói akarat érvényesülését vesszük. Magyarországot eléggé megmozgatta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament tagjainak választása.A szavazásra jogosultak 56,09 százaléka, azaz pontosan 4 416 794 szavazó járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 57,56 százaléka, 773 293 választópolgár adta le szavazatát este fél hétig. A vármegyék közül  Vasban voltak a legaktívabbak az állampolgárok, ugyanis a szavazásra jogosultak  61,56 százaléka, 126 154 szavazó járult az urnák elé. 

Kisebb-nagyobb incidensek ezúttal is történtek, a Nemzeti Választási Iroda szerint a nap reggel 6.53 perckor már sértődéssel kezdődött. Szatymaz 3. számú szavazókörében ugyanis az történt, hogy egy állampolgár bejelentette: ő érkezett először a szavazóhelyiséghez, azonban nyitáskor a jegyzőkönyvvezető arról tájékoztatta, hogy a már szintén várakozó másik szavazó lesz az első szavazó. 

Az állampolgár ezt sérelmezte.

Valaki más annyira lelkesen sorozhatta az X-eket a szavazólapra, hogy felborult a szavazófülkével együtt Felsőpakony 4. számú szavazókörében. A hivatalos tájékoztatás szerint a választópolgár a szavazófülkében elesett, a fülke elborult. Utóbb segítettek neki felállni, aztán elhagyta a színt. 

Fél nyolc környékén aztán az áramszünet nehezítette a lelkes választópolgárok dolgát két helyen is: Nógrádban Erdőtarcsán és Baranyában Szemelyen. 

Gödön a 3. számú szavazókörben a központilag kinevezett jegyzőkönyvvezető rosszul lett, így új jegyzőkönyvvezetőt választottak. Kilenc óra környékén Kisherend 1. számú szavazókörben a bizottság tagja rosszullétre hivatkozva hazament. Ásotthalmon a szavazófülkében ájult el valaki, fél tíz környékén Csányban a 2. számú szavazókörben egy idős szavazó elesett, és esés közben magával rántotta a szavazófülkét.

Vámosgyörkön is elment az áram az 1. számú szavazókörben fél tíz környékén, de a szavazók kaptak elemlámpákat, így a voksolás zavartalanul folytatódhatott. Zalaszántón az 1. számú szavazókörben valaki nem tudott jól szavazni, mert nem voltak jók a látási viszonyok, de ezt is sikerült gyorsan orvosolni, vittek lámpákat a szavazófülkébe. 

A XX. kerületben valaki azt állította, hogy beejtette a személyi igazolványát a szavazóurnába. Azt ígérték neki, hogy 11-én visszakapja, így különösebb gond itt sem történt. 

A helyszíni rosszulléteken kívül talán még érdemes megemlíteni, hogy az urnák alja valamivel rosszabbul bírta a napot, mint az eléjük járuló emberek. Több helyről is jelentették, hogy az aljukkal baj van, de a mozgóurnás szavazáskor egy Lónyay utcai lakásban, a szavazás helyszínén a mozgóurna alja leszakadt, amikor azt felemelték. Az urnából az addig leadott szavazatok kicsúsztak. A mozgóurnában lévő szavazólapokat érvénytelenné nyilvánították.

Volt egy kis verekedés is két politikus között. A rákospalotai független polgármesterjelölt, Palocsai Béla vascsővel támadt a DK-s alpolgármesterre, Matlák Gáborra, amiért festékszóróval rongálta a plakátjait. Az ügyben a rendőrség nyomoz. 

Egy haláleset is történt Csepelen. Egy idős férfi éppen a szavazatát igyekezett leadni a művelődési házban, azonban megcsúszhatott és meghalt. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.