Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kövesse nálunk élőben a 2024-es választás eredményeit! + galéria

A Magyar Nemzet frissülő hírfolyama a választási eredményekről.

2024. 06. 09. 19:04
szavazás

Fotó: Bach Máté
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Az ország a békére szavazott

Orbán Viktor a közösségi oldalán köszönte meg a támogatást. Magyarország a békére szavazott! – hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

Magyar Péter értékelt

Politikai földindulásnak nevezte a Tisza párt választási eredményét Magyar Péter. Az alelnök ismét a Fidesszel foglalkozott, amely szerinte még soha ilyen gyenge eredményt nem ért el. Gratulált Illés Gergőnek, aki Jászapátiban ugyan függetlenként indult, de a Tisza párt támogatásával megkaparintotta a polgármesteri címet.

 

Gyurcsányék csalódtak

Jelentősen átalakította az elmúlt nap a magyar politika térképét – értékelte Gyurcsány Ferenc a választási eredményeket. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a magyar baloldal szociáldemokrata centruma mostantól egyértelműen a DK–MSZP–Párbeszéd szövetségnél van. Csalódott amiatt, hogy kevesebb európai parlamenti képviselőjük lesz, de leszögezte: már csak ők képviselik Magyarországon a baloldali centrumpolitikát és az Európai Egyesült Államok eszméjét.

DK eredményváró Gyurcsány Ferenc Dobrev Klára
Fotó: Ladóczki Balázs

 

Vitézy megszólalt

Egészen biztosan újraszámlálásra lesz szükség, hogy egyértelműen kiderüljön, ki lesz Budapest új főpolgármestere – jelentette ki Vitézy Dávid. A főpolgármester-jelölt szerint egyértelműen látszik, hogy főpolgármesterváltó hangulat van a fővárosban.

Vitézy Dávid eredményváró
Fotó: Havran Zoltán

 

A választók megerősítették a Fidesz békepárti álláspontját

A kormánypártok egy nehéz ciklus közepén, európai szinten is kiemelkedő győzelmet arattak az EP-voksoláson, hiszen a kiosztható mandátumok számának több mint felét megszerezték – értékelte a Magyar Nemzetnek a vasárnapi választások eredményét Nagy Ervin. Az elemző, filozófus rámutatott: a legnagyobb bukást a Momentum szenvedte el.

Budapest, 2024. június 9.
Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti (EP-) listavezetõje sajtótájékoztatót tart a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján Budapesten, a La Vida DUNA Rendezvényházban 2024. június 9-én.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Itt az utolsó frissített előrejelzés az EP-ből

Az Európai Parlament a választások után a nemzeti hatóságoktól kapott információk alapján frissítette előrejelzését:

  • Néppárt (EPP): 191
  • Szocialisták (S&D): 135
  • Renew: 83
  • Konzervatívok (ECR): 71
  • Identitás és Demokrácia (ID): 57
  • Zöldek: 53
  • Független képviselők: 41
  • További indulók (még be nem sorolt, új képviselők): 50
  • Baloldal (GUE/NGL): 35

 

 

Orbán Viktor: Mindkét választást megnyertük

Háborús helyzetben és nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket – értékelte a választási eredményeket a miniszterelnök. Az európai parlamenti választást úgy látja, hogy a magyarok megüzenték: békét akarnak. Kiemelte, hogy a kapott felhatalmazással a kormány kettőzött erővel küzd, hogy távol tartsa hazánkat a háborútól. – Migráció stop, gender stop, háború stop, Soros stop, Brüsszel stop – foglalta össze a választás tanulságait.

Fidesz eredményváró Orbán Viktor
Fotó: Kurucz Árpád

 

Csalódott a Jobbik

Csalódottak vagyunk – értékelte a Jobbik európai parlamenti választáson elért, egy százalék alatti eredményét Gyöngyösi Márton pártelnök. Közölte: igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy Magyar Péter pártja az ellenzéki formációktól vesz el szavazókat. Beszámolt arról is, hogy hétfőn értékeli a helyzetet a Jobbik elnöksége. Heteken belül tisztújítást tartanak, mivel az elnökség és a pártelnök megbízása is lejárt. Gyöngyösi Márton jelezte, hogy újra versenybe kíván szállni az elnöki posztért.

 

Orbán Viktor értékeli a választási eredményeket

A miniszterelnök beszédet mond a Fidesz–KDNP eredményváróján.

 

Megnyerte a Fidesz az EP-választást

Negyven százalékos feldolgozottságnál a Fidesz–KDNP 11 képviselőt, a Tisza Párt 7 képviselőt, a DK–MSZP–Párbeszéd 2 képviselőt, míg a Mi Hazánk Mozgalom 1 képviselőt juttathat az Európai Parlamentbe – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

 

Magyar Péter az eredményvárón is a sajtót támadja

A Tisza párt eredményváróján az alelnököt kérdeztük.

 

Nem minden polgármesternek kell októberig várni

Országszerte rendben véget ért a közös eljárásban tartott voksolás – összegzett Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Központban.

 

Videó a Tisza párt eredményvárójáról

Sok olyan politikai kérdés van, amiről még egymással sem beszéltünk – mondta a Magyar Nemzetnek Magyar Péter pártjának eredményváróján Tarr Zoltán.

 

Újráznak a kerületi polgármesterek

A legtöbb jelenlegi polgármester vezet a fővárosi kerületekben, meglepetésre Zuglóban egyelőre a momentumos polgármesterjelölt áll jobban, a Tisza Párt jelöltjei sehol sem állnak az élen – derül ki a Magyar Nemzet budapesti összeállításából.

 

Elkésett a baloldali összefogás?

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke szerint a baloldali pártoknak hamarabb kellett volna összefogni. – 2023 januárban már tárgyalóasztalhoz hívtuk az ellenzéki pártokat, ez sajnos nem jött létre, de azt gondolom, hogy ez az összefogás mindent megtett azért, hogy küldjünk szociáldemokrata európai parlamenti képviselőket Brüsszelbe – mondta a Magyar Nemzetnek.

 

Vitézy vezet

Alig több mint négyszázalékos feldolgozottságnál Vitézy Dávid vezet 50 százalékkal, Karácsony Gergely 44 százalékon áll a főpolgármester-választáson.

 

Rendkívüli események a választásokon

Kisebb-nagyobb incidensek ezúttal is történtek a szavazóhelyiségekben, a Nemzeti Választási Iroda szerint a nap reggel 6.53 perckor már sértődéssel kezdődött.

 

Ők az első befutók

Megőrzi polgármesteri posztját Szita Károly Kaposváron, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen és Kovács Ferenc Nyíregyházán – derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből.

 

Bejutott az RMDSZ?

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ listájára) a választók öt százaléka szavazott a romániai választásokon az exit poll felmérések szerint.

 

Ki lesz az új polgármester a nagyvárosokban?

Az MTI összegyűjtötte, hogy állnak a polgármesterjelöltek a megyei jogú városokban a Nemzeti Választási Iroda esti adatai alapján, a szavazatok 24,29 százalékos országos szintű feldolgozottságánál.

 

Így nézhet ki az új Európai Parlament

Az első mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 181, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 135, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakció 82, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 71, Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 62 képviselői helyet szerezhet – közölte az Európai Parlament. A Zöldek képviselőcsoportja 53, a független képviselők csoportja 51, a Baloldal 34 képviselőt ültethet az EP-be, az eddig pártcsaládhoz nem tartozó új jelöltek közül pedig 51-en kaphatnak helyet az új összetételű EP-ben.

 

Reagált a Párbeszéd Tordai kilépésére

Tordai Bence döntését tudomásul vettem, és biztos vagyok benne, hogy fogunk arról közösen beszélgetni Bencével, hogyan tudunk a rendszer ellen közösen küzdeni – mondta a Magyar Nemzetnek Barabás Richárd társelnök.

 

Köszönetet mondott az államfő

Szavazataikban a választók demokratikus akarata fejeződik ki – jelentette ki Sulyok Tamás köztársasági elnök az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választások estéjén a Nemzeti Választási Iroda székházában.

 

Összesítik a levélszavazatokat

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este hét órától megkezdte a beérkezett levélszavazatok felbontását és a szavazólapok számlálását az európai parlamenti választáson. Az NVI összesen 127 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe.

 

Vascsöves támadás a XV. kerületben

Garázdaság és rongálás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután a választás előéjszakáján a XV. kerület független polgármesterjelöltje, Palocsai Béla fémcsővel támadta meg Matlák Gábort, a kerület DK-s alpolgármesterét és embereit, akiket éppen tetten ért, amint festékszóróval fújták le a plakátjait.

 

Számolják a szavazatokat

A Magyar Nemzet fotóriportere az egyik szavazókörben készített felvételt az urnabontásról, amit a szavazatok megszámlálása követ.

EP2I9996
Fotó: Teknős

 

Így szavazott az ország

Fényképeken is megörökítették a mai választások pillanatait a Magyar Nemzet és az Origó fotóriporterei. A felvételeket alábbi galériánkban tekintheti meg.

 

Egy hónap múlva lehet végleges eredmény

Július közepéig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek.

 

Győzött a demokrácia

A nyílt társadalom hálózatának magukat választási megfigyelőnek nevező ügynökei megint csak feleslegesen utaztak Magyarországra ármánykodni: a lezajlott választások szabadok és tisztességesek voltak, a választási rendszer jelesre vizsgázott – közölte az Alapjogokért Központ.

 

Hatásos lehetett a mozgósítás

A magas részvétel a nagyobb pártoknak, főleg a Fidesznek kedvezhet – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán. A Századvég jogi tanácsadója szerint a választások után a törpepártok a DK szatellitpártjaként működhetnek tovább.

 

Tordai kilépett a Párbeszédből

A mai napon kiléptem a Párbeszédből, a továbbiakban a munkámat Buda zöld, független ellenzéki országgyűlési képviselőjeként és a Budai Zöld közösség tagjaként fogom folytatni – jelentette be este hétkor Tordai Bence.

 

A Párbeszéd nem készül B-tervvel

Nincs semmiféle vészforgatókönyv arra az esetre, ha Karácsony Gergely alulmarad Vitézy Dáviddal szemben a főpolgármester-választáson – mondta a Párbeszéd társelnöke, Barabás Richárd a Magyar Nemzetnek.

 

A kis pártok el fognak tűnni

A Fidesz olyan tartalmi kérdésekre koncentrált, ami érdekli és érinti az embereket, így a békéhez és a háborúhoz való viszonyt hangsúlyozták, míg az ellenzék – annak ellenére, hogy nem országgyűlési választásokat tartottak – a kormány megbuktatását és hatalmi pozíciók megszerzését emelte ki – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin elemző, filozófus.

 

Menczer Tamás köszönetet mondott

Látható, hogy ez minden idők legmagasabb részvétele, akár európai parlamenti, akár önkormányzati választásról beszélünk. Ez azt mutatja, hogy a magyar emberek világosan és pontosan megértették a választás tétjét, hogy háborút vagy békét akarunk – fogalmazott Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója nem sokkal az urnazárás után a kormánypártok eredményváró rendezvényén.

Fidesz eredményváró Menczer Tamás
Fotó: Kurucz Árpád

 

Bezártak a szavazókörök

Hét órakor hivatalosan véget ért a szavazás Magyarországon, kezdődik a szavazatok számlálása. Már 17 óráig többen szavaztak, mint ahányan EP-választáson valaha részt vettek. A magas részvétel a kormánypártoknak kedvezhet.

 

Így telt a választás napja

A Magyar Nemzet frissülő hírfolyamban követte nyomon az európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi választások eseményeit.

Borítókép: Szavazás (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.