Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Vége a választásnak, bezártak a szavazókörök

Hét órakor hivatalosan véget ért a szavazás Magyarországon, kezdődik a szavazatok számlálása. Már 17 óráig többen szavaztak, mint ahányan EP-választáson valaha részt vettek. A magas részvétel a kormánypártoknak kedvezhet.

2024. 06. 09. 19:22
urnazárás választások szavazókör
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este hét órakor befejeződött az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti képviselők választása Magyarországon a 10 119 szavazókörben. Ha este hét órakor még sorban állnak választópolgárok a szavazáshoz, akkor ők még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem.

A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságok először összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát (külön a nemzetiségenként megjelentek számát is), csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e. Ha nem, akkor ezt rögzítik a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

 

Rekordmagas részvétel

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament tagjainak választásán vasárnap 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 56,09 százaléka (4 416 794 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A fővárosban a szavazók 57,56 százaléka, 773 293 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig. A vármegyék közül a részvételi arány 18.30 órakor Vas vármegyében volt a legmagasabb, 61,56 százalék, ami 126 154 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében volt: 52,41 százalék, 154 122 szavazó. 2014-ig az önkormányzati választásokon az utolsó részvételi adatot 17.30-kor tették közzé, a 2019-es választáson 47,20 százalék szavazott 18.30-ig. A 2004-es EP-választáson 36,89 százalék, a 2009-es választáson 34,90 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 27,64 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 41,74 százalék voksolt 18.30 óráig.

Már 17 óráig többen szavaztak, mint ahányan EP-választáson valaha részt vettek.

A magas részvételi adat azt jelzi, hogy az európai parlamenti választáson az ötszázalékos bejutási küszöb eléréséhez legalább kétszázezer szavazatra lesz szükség.

A kisebb pártok közül a Momentum legutóbb a 2019-es EP-választáson indult önállóan, akkor 344 512 szavazatot kapott, ami 9,93 százalékot jelentett (de alacsony, 43,58 százalékos részvételnél).

A Mi Hazánk országos listájára a legutóbbi, 2022-es parlamenti választáson 332 487-en szavaztak, az akkor 5,88 százalékos eredmény volt (sokkal magasabb, hetven százalék körüli részvételnél). Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a magas részvétel a kormánypártoknak kedvezhet.

 

Mikor lesznek meg az első eredmények?

Először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg a bizottságok, majd a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok következnek, utána Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai.

Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre, Budapesten a Fővárosi Közgyűlésre leadott szavazatokat, végül az EP-választás szavazólapjait.

Az EP-választás eredményeit nem közlik este 11 óra előtt, ugyanis addig nem hozhatják nyilvánosságra az eredményt sehol, amíg minden országban be nem fejeződik a szavazás Olaszországban, ahol 11 óráig lehet szavazni. Ez az oka annak, hogy nálunk az európai parlamenti választások szavazólapjait számlálják utoljára.

Az Európai Parlament összetételére vonatkozó adatokat azonban már korábban elkezdik kihirdetni.

Az EP negyed kilenckor közzéteszi az európai szintű becslését. Az EP oldalán a nemzeti hatóságoktól kapott információk alapján ezt az előrejelzést folyamatosan frissítik, az utolsó előrejelzés körülbelül hajnali egy órakor várható. Ugyanakkor hivatalos végeredmény ennél jóval később lesz, hiszen azt a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg – legkésőbb a szavazás utáni 19. napon.

A jogorvoslati határidő letelte után állapítja meg a bizottság – a 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, a külképviseleti szavazás eredményét rögzítő jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményéről szóló jegyzőkönyv alapján – az EP-választás eredményét, legkésőbb június 28-án.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.