Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Pengeélen táncol a romániai magyarság képviselete

Az exit poll adatok alapján lehet izgulni.

2024. 06. 09. 21:30
KELEMEN Hunor
Voks 24 - Kelemen Hunor leadta szavazatát Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maszol erdélyi magyar portál híradása szerint az exit poll (szavazóhelyiségből kilépők megkérdezésén alapuló) felmérések alapján a vasárnapi európai parlamenti választásokon:

  • a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta választási szövetség a szavazatok 54 százalékát, 
  • a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), a Népi Mozgalom Pártjából (PMP) és a Jobboldal Erejéből álló Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) a szavazatok 11 százalékát, 
  • a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a voksok 14 százalékát szerezte meg.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ listájára) a választók öt százaléka szavazott.

Mivel az EP-mandátumhoz nagyjából éppen az öt százalék jelenti a küszöböt, ez azt jelenti, hogy izgulhatnak az RMDSZ-nél, de jelen állás szerint bejutottak.

–Az exit poll eredmények kerek számot adtak, 5 százalékot, ami azt jelenti, hogy az előrejelzések szerint közel 500 ezer magyar szavazat érkezett – nyilatkozta  az exit poll adatok ismertetése után Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. 

A Maszol szerint az önkormányzati választásokat illetően elárulta, hogy körülbelül 200 polgármesteri tisztségre számíthatnak, körülbelül ugyanazt az eredményt tudták hozni, mint amit 4 évvel ezelőtt.

Hogy kevesen fog múlni a bejutás, az már napközben is látszott: a részvételi adatok azt mutatják, hogy a magyarlakta vidékek ismét kezdenek lemaradni az országos átlagtól, ez pedig az RMDSZ esélyeit rontotta.

Van, aki az eszközökben sem válogatott, Szatmár megyében például magyarellenes üzenetekkel próbáltak mozgósítani.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.