Ők a legkülönlegesebb EP-képviselők a Politico szerint

A brüsszeli hírportál az európai parlamenti választásokat követően összegyűjtötte azokat a politikusokat, akiket a legegyedibbnek tart. A listán helyet kapott a Budapesten ártatlanokat bántalmazó Ilaria Salis is.

Forrás: Politico2024. 06. 14. 7:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa csoportot állított össze az EP-választás után a Politico. A brüsszeli hírportál azokat a képviselőket gyűjtötte egy csokorba, akiket valamiért a legkülönlegesebbnek tart a mandátumot szerzett politikusok közül. A szubjektív listán nem kell sokáig kutatni, hogy rábukkanjunk Ilaria Salis nevére. 

Hét különböző országból 23 európai parlamenti képviselő kell ahhoz, hogy az Európai Parlamentben képviselőcsoportot alakítsanak ki. A Politico ezen kritériumok alapján állította össze, ahogy ők fogalmaznak, a legvadabb és legfurcsább képviselők frakcióját. Az összeállításban helyet kapott egy ciprusi YouTube-sztár, egy korrupcióellenes énekes Bulgáriából és egy görög hentes is, akit szinte soha senki nem látott.

A brüsszeli hírportál első helyén Fidias Panayiotou ciprusi képviselő áll. A 25 éves influenszernek 2,1 millió feliratkozója van a YouTube videómegosztó platformon. Az elképzelése szerint független EP-képviselő lesz, és azt mondta, hogy saját pártot akar alapítani. Galato Alexandraki, a trákiai hentes. Ő is felfért a listára. A 76 éves nyugdíjas szarvasmarha-tenyésztő hentesüzletet vezet az észak-görögországi Alexandrúpoliban. Nincsenek róla fényképek sem a neten. Azt még nem mondta meg, hogy elfoglalja-e a széket.

A következő név lesz minden bizonnyal a legismertebb a magyarok számára. Ő nem más, mint Ilaria Salis. Mint arról lapunk is beszámolt korábban, európai parlamenti képviselő lesz a Budapesten ártatlanokat bántalmazó szélsőbaloldali aktivista. Az Ilaria Salist jelölő Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége 6,7 százalékkal került be az EP-be. Várhatóan Salis 15 hónap után hazatérhet Olaszországba, hiszen parlamenti képviselőként mentelmi jogot fog kapni. Salis EP-be jutása tovább fokozza az indulatot Olaszországban. Feszültségek forrása az olasz belpolitikában, hogy a sokak által bűnözőnek tartott szélsőbaloldali aktivista képviseli majd az olaszokat az uniós intézményekben.

A litván Petras Gražulis  a következő. A 65 éves férfit tavaly vád alá helyezték, miután a litván parlamentben egy másik képviselő nevében szavazott, aki nem volt jelen. Tíz évre eltiltották, hogy induljon egy újabb tisztségért – de ez láthatóan nem vonatkozik az európai uniós választásokra. Gražulis ellen homofób kijelentések miatt is eljárás indult. 

A Politico listájára felkerült Afroditi Latinopoulou is. A görög képviselő pártja élethosszig tartó adómentességet hirdet a négy vagy több gyermekes nők számára. Abortusz- és bevándorlásellenes, és meg akarja tiltani az LMBTQ-közösség tagjainak, hogy az oktatási rendszerben dolgozzanak – írja a hírportál. Grzegorz Braunről pedig azt írja a Politico, hogy hajlamos a vallási szimbólumok elpusztítására. Tavaly megrongált egy uniós és ukrán dísztárgyakkal díszített karácsonyfát.

Grzegorz Braun az európai parlamenti választások előtti kampányban, Krakkóban, Lengyelországban 2024. június 4-én. (Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Grzegorz Braun az európai parlamenti választások előtti kampányban, Krakkóban, Lengyelországban 2024. június 4-én. Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Sarah Knafo is felfért a brüsszeliek listájára. A 31 éves nő a francia Visszahódítás párt képviselője, de ott van még Alvise Pérez, a spanyol influenszer is, akinek több százezer követője van a YouTube-on, az Instagramon, a Telegramon és szinte minden más platformon.

A cseh Filip Turek kampányt folytatott a bevándorlás és a zöldmegállapodás ellen. De a Facebook-oldalán Turek csak egyet emel ki a párt kampánycéljai közül: a belső égésű motoros autók tilalmának visszafordítását. Turek szerint az autózás a „sorsa”. Korábbi versenyzőként a drága autók lelkes gyűjtőjeként, valamint a cseh Jaguar Club alapítójaként és elnökeként is ismertté vált. Eltávolították a választás előtti vitáktól, amikor a rendőrség nyomozást indított egy olyan kép miatt, amelyen láthatóan náci tisztelgést mutatott be.

A Politico 23-as listáján szerepel még a művész Sibylle Berg, Roberto Vannacci, az olasz hadsereg egykori tisztje, Helmut Geuking, a román Diana Șoșoacă, a szlovák Milan Mazurek, a német Petr Bystron, Marco Tarquinio NATO-ellenes újságíró, a dán Anders Vistisen, a  német Manuela Ripa, a motoros nagymamaként emlegetett Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Hriszto Petrov bolgár popsztár, Fredi Beleri, a bebörtönzött polgármester, a lengyel Daniel Obajtek és a cseh Ivan David is.

A Politico listáján magyar képviselő nem kapott helyet.

 

Borítókép: Az Európai Parlament épülete (Fotó: Pixabay/hpgruesen)

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.