Szakértő: A Salis-ügy kapcsán újabb példát látunk arra, mit is jelent a jogállam Brüsszel szerint

Európai parlamenti képviselő lesz a Budapesten ártatlanokat bántalmazó szélsőbaloldali aktivista. Ilaria Salis ügye jogilag azért kacifántos, mert úgy fogalmazták meg a vonatkozó szabályokat, hogy azok nem egyértelműek, másrészt mert a mentelmi jogot olyan esetekre is kiterjesztik, amelyekre nem kellene vonatkoznia, mondta el lapunknak Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

2024. 06. 13. 12:54
Ilaria Salis 2024. május 24-én. (Fotó: AFP/KISBENEDEK Attila) Fotó: KISBENEDEK Attila Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ilaria Salist jelölő Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége 6,7 százalékkal került be az Európai Parlamentbe. Várhatóan Salis 15 hónap után hazatérhet Olaszországba, hiszen parlamenti képviselőként mentelmi jogot fog kapni.

Ilaria Salis 2024. május 24-én a budapesti bíróságon. (Fotó: AFP/KISBENEDEK Attila)
Ilaria Salis 2024. május 24-én a budapesti bíróságon. (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

Salis Európai Parlamentbe jutása tovább fokozza az indulatot Olaszországban. Feszültségek forrása az olasz belpolitikában, hogy a sokak által bűnözőnek tartott szélsőbaloldali aktivista képviseli majd az olaszokat az uniós intézményekben.

Tovább folytatja harcát a szélsőjobboldal ellen – jelentette be a Budapesten ártatlanoknak súlyos sérüléseket okozó, házi őrizetben lévő olasz szélsőbaloldali Ilaria Salis.

El sem tudom hinni, nem találok szavakat a boldogságra. Nem tudom eléggé meghálálni mindazoknak, akik szavazataikkal támogattak

– írta Instagram-oldalán az olasz nő az európai parlamenti képviselővé választását követően.

Ignatio La Russa, a római parlament felsőházának elnöke ugyanakkor kijelentette, nem demokrácia, hanem politikai propaganda egy börtönben ülő személy kiszabadítása. Salis ügyvédei és a Zöldek és Olasz Baloldal Szövetsége párt vezetősége szabadon engedését sürgetik, Antonio Tajani külügyminiszter szerint az európai intézmények kérhetik a magyar hivataloktól az ügy felfüggesztését és a szabadon engedés jóváhagyását.

Ha a választási eredmény jogerőre emelkedik, akkor jogosulttá válik a mandátum felvételére. Ezzel mentelmi jogot szerez, ugyanakkor az nem teljesen tisztázott, hogy e jog vonatkozik-e arra a büntetőügyre is, amely jóval a mentelmi jog keletkezése előtt indult.

– mondta lapunk kérdésére Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. 

Valószínű, hogy az EP irányadó jogértelmezése szerint vonatkozik erre is, tette hozzá.

Szikra Levente (Forrás: Facebook/Szikra levente)

A szakértő szerint nem teljesen tisztázott a kérdés, mert az európai szabályok nem fogalmaznak elég pontosan. Az irányadó jogértelmezés szerint a mentelmi jog vonatkozik a képviselői mandátum keletkezése előtt elkövetett cselekményekre is. Ez eddig tiszta sor, de nem ad választ arra az esetre, amikor a büntetőeljárás már zajlik, és a vádemelés is megtörtént. Az olasz terhelt esetén pedig éppen ez a helyzet, mutat rá Szikra Levente. 

A magyar szabályok szerint ilyenkor például nem érvényesül a mentelmi jog, de az uniós rendelkezések nem szabályozzák ezt az esetet.

– hangsúlyozta.

– A mentelmi jog alkotmányos funkciója az, hogy a képviselőt a képviselői tevékenysége miatt ne lehessen elmarasztalni, ne lehessen politikailag motivált eljárásokkal fenyegetni. Ezzel ellentétes lenne, ha egy képviselői tevékenységét megelőző bűntett miatt is védelmet kapna úgy, hogy a büntetőeljárás a mentelmi jog keletkezésekor már zajlik ellene, és a vádemelés is megtörtént. A jelek szerint ugyanakkor ez nem zavarja az Európai Parlamentet, fogalmazott a szakértő.

A történet tanulságos, mert újabb példát látunk arra, mit is jelent a jogállam Brüsszel szerint. Mindjárt ráadásul két okból is: egyrészt mert úgy fogalmazták meg a vonatkozó szabályokat, hogy azok nem egyértelműek, másrészt mert a mentelmi jogot olyan esetekre is kiterjesztik, amelyekre nem kellene vonatkoznia.

– tette hozzá.

Ilaria Salis 2024. március 28-án érkezik a budapesti magyar bíróságra. (Fotó: AFP/KISBENEDEK Attila)
Ilaria Salis 2024. március 28-án érkezik a budapesti magyar bíróságra. (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

A Salis-ügy elévülése kapcsán a szakértő elmondta, hogy a büntető törvénykönyv szerint az elévülés idejébe nem számít bele az az időszak, amíg a mentelmi jog védi a képviselőt. Ez azt jelenti, hogy még ha ki is kell engedni Salist, a büntetés továbbra is fenyegeti, és amint a mentelmi joga megszűnik vagy azt az EP felfüggeszti, az eljárás folytatódhat.

– Azt is tudni kell, hogy az elévülés félbeszakad, ha a hatóságok érvényesítik a büntetőigényt, azaz eljárást indítanak a terhelt ellen. Ez azt jelenti, hogy a számláló visszaáll nullára, és elölről indul újra az elévülés, mondta Szikra Levente. Jelen esetben a büntetőeljárás már zajlik, azt legfeljebb felfüggesztik, de később folytatni lehet. Azt lehet ezért mondani, hogy az elévülésre nem alapozhatja reményeit a terhelt, a mentelmi jog csak átmenetileg védi meg.

Az, hogy milyen hamar kapja meg Ilaria Salis méltó büntetését, az részben az EP többségén múlik. A mentelmi jogot fel lehet függeszteni, ha ezt a hatóságok kérik. Hazánkban az a gyakorlat, hogy köztörvényes ügyekben mindig kiadja a képviselőt az Országgyűlés, azaz nálunk a mentelmi jogot valóban alkotmányos funkciója szerint alkalmazzák, és nem bújhatnak mögé erőszakos bűnelkövetők.

– mutatott rá.

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint ha ki kell engedni Salist, akkor a magyar hatóságok biztosan kérik majd a mentelmi jog felfüggesztését.

A szakértő jogosnak nevezte az ügy kapcsán az olasz állampolgárok körében is tapasztalt felháborodást.

Az is ugyanennyire elfogadhatatlan, ahogy az ártatlanul megvert magyarokat szembeköpi és az arcukba röhög az a velejéig erkölcstelen kommunista párt, amely Salist a jelöléssel ki akarja menteni az igazságszolgáltatás elől. Mindig is tudtuk, hogy a baloldalon szeretik elkerülni a következményeket, de ez talán új szintje ennek.

– Salist képviselői mandátuma kapcsán a szakértő szerint mindazon jogok és kötelezettségek megilletik, amelyek egy európai parlamenti képviselőnek járnak. Ha azonban mégis felfüggesztik a mentelmi jogát, akkor folytatódhat a büntetőeljárás. Ugyanígy, ha megszűnik a mandátuma, akkor is folytatódik a számonkérése, összegezte Szikra Levente.

Borítókép: Ilaria Salis 2024. május 24-én (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.