Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem a demokrácia jele Salis kiszabadítása

Képviselő lett Ilaria Salis. Az Európai Parlamentbe jutása azonban tovább fokozza az indulatot Olaszországban. Feszültségek forrása az olasz belpolitikában, hogy a sokak által bűnözőnek tartott szélsőbaloldali aktivista képviseli majd az olaszokat az uniós intézményekben.

2024. 06. 11. 11:00
Ilaria Salis 2024. május 24-én a per kezdete előtt beszél rokonával egy budapesti bíróságon. (Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább folytatja harcát a szélsőjobboldal ellen – jelentette be a Budapesten ártatlanoknak súlyos sérüléseket okozó, házi őrizetben lévő olasz szélsőbaloldali Ilaria Salis. 

El sem tudom hinni, nem találok szavakat a boldogságra. Nem tudom eléggé meghálálni mindazoknak, akik szavazataikkal támogattak

 – írta Instagram-oldalán az olasz nő az európai parlamenti képviselővé választását követően. 

Arról biztosította támogatóit, hogy a fogvatartottak szabadságért és egyenlőségért, valamint az igazságtalanságok ellen küzd majd az unióban. Az antifasizmus nemcsak érték, hanem politikai perspektíva, melynek erős tábora van, megválasztása pedig kézzelfogható bizonyíték, hogy a szolidaritás nem üres szlogen – tette hozzá. Azt is hangsúlyozta, küzdeni kell a jelenlegi helyzet gyökeres megváltoztatásáért, mivel a radikális jobboldal Európa-szerte előretör, majd bejelentette, készen áll, hogy kivegye részét a harcokból. Azt is hangsúlyozta az általa tanúsított bátor összefogást meg kell erősíteni és terjeszteni egész Olaszországban és Európában.

Ignatio La Russa, a római parlament felsőházának elnöke kijelentette nem demokrácia, hanem politikai propaganda egy börtönben ülő személy kiszabadítása. 

A szenátus elnöke elmondta együttműködnek, hogy Ilaria minél hamarabb visszakerüljön Olaszországba, de mélyen elítélik a baloldal taktikázását. A baloldal szerint az ország második legmagasabb politikai személye kijelentésével azokat az olasz állampolgárokat sértegeti, akik Ilariára adták le voksaikat és hisznek az antifasizmus elleni harcban. 

Salis ügyvédei és a Zöldek és Olasz Baloldal Szövetsége párt vezetősége szabadon engedését sürgetik, Antonio Tajani külügyminiszter azonban türelemre intette őket, majd tájékoztatta őket, hogy az európai intézmények kérhetik a magyar hivataloktól az ügy felfüggesztését és a szabadon engedés jóváhagyását.

Borítókép: Ilaria Salis 2024. május 24-én, a per kezdete előtt beszél rokonával egy budapesti bíróságon. (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.