Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Nem minden polgármesternek kell várnia októberig, hogy elfoglalja hivatalát

Országszerte rendben véget ért a közös eljárásban tartott voksolás, valamennyi szavazókör bezárt – összegzett Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Központban.

2024. 06. 09. 23:19
Budapest, 2024. június 9.
Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI)  elnöke sajtótájékoztatót tart a szavazás után az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján a Nemzeti Választási Központban 2024. június 9-én.
MTI/Soós Lajos
Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap több mint 7,8 millió választópolgár volt jogosult szavazni, végül a választók több mint 57 százaléka élt választójogával. A végleges részvételi adatokra még várnak, de az elmondható, hogy Magyarországon ilyen sokan még soha nem szavaztak sem helyhatósági, sem európai parlamenti választáson – emelte ki.

A külképviseleteken a választók 87 százaléka jelent meg, több mint 18 ezer ember szavazott. A levélben szavazó 127 ezer választópolgárból vasárnap este hét óráig 53 ezer választó szavazata érkezett meg az NVI-hez. Vasárnap a külképviseletekre további levélcsomagok érkeztek, amelyeket a következő napokban kap meg az NVI.

A szavazatszámláló bizottságok nagyon jól haladnak a szavazatok számlálásával, ezért este nyolc óra után elérhetővé váltak a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás egyes előzetes eredményei, amelyeket folyamatosan tesznek közzé a választás hivatalos honlapján, és továbbítják őket a sajtónak.

A jelenleg elérhető adatok előzetes eredménynek számítanak. A polgármester-, egyéni listás és egyéni választókerületi választás, valamint a települési nemzetiségi választás eredményét a helyi választási bizottság állapítja meg, a vármegyei közgyűlési és területi nemzetiségi választás eredményét a területi választási bizottságok. A Fővárosi Közgyűlés és a főpolgármester-választás eredményéről a Fővárosi Választási Bizottság dönt, az országos nemzetiségi választás eredményét pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állapítja meg, csakúgy, mint az EP-választás eredményét.

Az NVB az EP-választás magyarországi eredményét legkésőbb a szavazást követő 19. napon, június 28-ig állapítja meg.

Az EP alakuló ülése július 16-án lesz, a megválasztott magyar képviselőknek a Nemzeti Választási Bizottság elnöke adja át a megbízóleveleket a választás eredményének jogerőre emelkedése után, várhatóan júliusban.

A 2019 októberében, illetve utána időközi választáson megválasztott képviselők és polgármesterek megbízatása az alaptörvény értelmében októberig tart,

a helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok alakuló üléseit október 1. után 15 napon belülre kell összehívni. A vasárnap megválasztott polgármesterek is csak októberben lépnek hivatalba,

kivéve azokon a településeken, amelyeknek nem volt polgármestere. Ezeken a településeken a vasárnap megválasztott polgármester az eredmény jogerőre emelkedését és a megbízólevél átvételét követően azonnal hivatalba lép.

Borítókép: Nagy Attila, az NVI elnöke (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.