Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Friss: így nézhet ki az új Európai Parlament

Az Európai Parlament kiadta az első becslését.

2024. 06. 09. 21:03
METSOLA, Roberta
Strasbourg, 2024. április 24. Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke beszédet mond az EU 2004-es bõvítésének közelgõ 20. évfordulója alkalmából az EP strasbourgi plenáris ülésén 2024. április 24-én. Az EU történetének legnagyobb arányú, 2004. május 1-jei bõvítése során a politikai-gazdasági szövetséget alkotó tizenöt tagállamhoz további tíz ország köztük Magyarország csatlakozott. Az uniós törvényhozás 2004. május 3-án Strasbourgban tartotta a 25-tagú EU elsõ plenáris ülését. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roberta Metsola, az Európai Parlament jelenlegi elnöke vezette fel az új Európai Parlament becsült mandátumait. Az elnök reményét fejezte ki, hogy sokan élnek és éltek a választással mint a polgároknak járó „joggal, lehetőséggel és kötelezettséggel”. Metsola kiemelte, hogy 360 millió európai választópolgárnak nyílt lehetősége, hogy szavazatukkal Európa ügyeiről döntsön, pontosan arról, hogy Európa milyen irányba haladjon a következő öt évben. 

Az EP első mandátum-előrejelzése tizenegy országos becslésen és tizenhat ország, a választások előtti szavazási szándékra vonatkozó közvélemény-kutatásán alapul. Ez jelenleg a következőt mutatja:

  • Néppárt (EPP): 181
  • Szocialisták (S&D): 135
  • Renew: 82
  • Konzervatívok (ECR): 71
  • Identitás és Demokrácia (ID): 62
  • Zöldek: 53
  • Független képviselők: 51
  • További indulók (még be nem sorolt, új képviselők): 51
  • Baloldal (GUE/NGL): 34

Érezhető jobboldali erősödés

Az este fél kilenckor ismertetett számok magukért beszélnek. A konzervatív erők – azaz a Konzervatívok és Reformerek (ECR), illetve az Identitás és Demokrácia (ID) – együttesen az új Európai Parlament második legerősebb tömbjévé válhatnak. Az ECR tábora két, míg az ID csoportja tizenhárom képviselővel bővül a számok alapján. 

Fontos, hogy ez egy becsült érték, illetve az EP-ben szereplő pártokat a jelenlegi pártjukba számolják. Tehát például a Fidesz esetében ők a független képviselők táborát erősítik, miközben várhatóan az új parlamentben az ECR soraihoz csatlakoznak majd.

A számok ebben a kontextusban értelmezendőek.

Stabil Néppárt, gyengülő baloldal

Az Európai Néppárt (EPP) megtartotta vezető pozícióját, de a baloldali pártok népszerűsége érzékelhetően csökkent. Az EP becslése szerint az új felálló Európai Parlamentben a szocialisták néggyel, a liberális Renew hússzal és a Zöldek tizennyolccal kevesebb képviselőre számíthatnak. A Renew által szenvedett visszaesés különösen a francia választási eredmények miatt következett be. A megerősödő francia jobboldal főként az Identitás és Demokrácia pártcsaládot fogja majd erősíteni a következő ciklusban.

Borítókép: Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke beszédet mond az EU 2004-es bővítésének közelgő 20. évfordulója alkalmából az EP strasbourgi plenáris ülésén. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.