A felrúgott kisfiúnak és a csoportnak is szüksége lenne terápiára

A pszichológus szerint a társadalom feladata, hogy kivesse magából a gyermekbántalmazó karatemestert és a hozzá hasonló embereket.

2024. 07. 19. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zaklatás minden formája szégyenérzettel jár, akár fizikális, akár verbális bántalmazásról beszélünk, rövid és hosszú távon is törést okoz a személyiségben – reagált Hal Melinda a szolnoki kalandparkban történt esetre, ahol egy férfi olyan erővel rúgott egy kisfiúba, hogy az a levegőben megpördült, majd arccal előre a földre zuhant.

– Nem feltétlenül a fizikai bántalmazás okozza a legnagyobb problémát (bár végződhetett volna egy súlyos balesettel is a történet, a rúgás nagysága és az esés miatt), hanem az, hogy a földön fekve magatehetetlenül feküdt, és még csak oda sem ment hozzá senki segíteni – hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint az megdöbbentő, hogy a gyerekcsoportban senki sem ment oda a történtek után vagy lépett oda az edzőhöz, hogy ezt nem kellene.

– Ez lehet amiatt, mert a bántalmazó férfitől már „megszokták” az erőszakos reakciót, és nem akartak belekeveredni ők is, de az is lehet, hogy már annyira kitolódott az ingerküszöbe a mai gyerekeknek és persze a felnőtteknek, hogy fel sem kapják a fejüket egy ilyen esemény láttán – vetette fel.

A klinikai szakpszichológus szerint az, hogy az érintett kisfiúban ez a törés maradandó nyomokat hagy-e vagy a személyiségéből adódóan gyorsan átmegy rajta, majd csak idővel derül ki.

 

Nem fordíthatjuk el a fejünket

– Szakemberként azt javaslom, hogy a csoport tagjai, akik szintén részt vettek ebben a táborban, részt vegyenek egy krízis intervención, vagyis egy szakemberrel tisztázzák, hogy mit láttak, mi történt. El kell nekik magyarázni, hogy ez a magatartás senkinek sem megengedett – közölte, majd azzal folytatta: – Teljes mértékben el kell határolódunk ezektől az erőszakos cselekedettől, és nem fordíthatjuk el a fejünket csak amiatt, mert a bántalmazó egyébként kiemelkedő teljesítményt ér el a munkájában. A társadalom feladata is, hogy kivesse magából ezeket az embereket, akik nem képesek változni és belátni, hogy ami harminc vagy ötven éve még „belefért”, az ma már nem, és bűncselekmény. Tudatosítani kell mindenkiben, hogy nem bújhatunk el a teljesítmény mögé, a zaklatás ténye nem elévülő történet – szögezte le.

A klinikai szakpszichológus arról is beszélt, hogy azoknak, akik gyerekekkel foglalkoznak, fontos szerepük van abban, hogy a felnövekvő generációk milyen emberekké válnak. 

Ez komoly felelősség, amivel nem szabadna senkinek sem visszaélnie. Egy pedagógus vagy edző referenciaszemély, vagyis egy mintát mutat, értékrendet közvetít. Egy ilyen ember, aki így bánik a rá bízott gyermekekkel, milyen értéket ad át?

– tette fel a kérdést a szakember. Hal Melinda szerint ugyanakkor az egy fontos előrelépés, hogy a szolnoki kalandpark egyik dolgozója ugyan nem látta, de érzékelte, hogy valami történt, majd ennek alapján visszanézték a felvételt, és a vezetőség nem hunyt szemet felette, hanem megtették a kellő intézkedést.

 

Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül a történteket

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban kijelentette, elítéli a szolnoki kalandparkban történteket. – Elviselhetetlen, tűrhetetlen és következményekért kiált a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás – közölte.

– Nekem is van öt gyerekem, akiket táborba adtam nyaranta.  Nem kell túlbonyolítani a dolgot: tudom, hogy ki szervezi a tábort, és ez az ember, a szervező felelősséggel tartozik érte. Gondoskodik róla, vigyáz rá, és a gyerek hasznosan tölti el az idejét. Ilyen egyszerűen nem fordulhat elő – szögezte le Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint aki nem tud ennek a felelősségnek megfelelni, az ne szervezzen tábort. – Ilyen emberekre nem akarjuk és nem is fogjuk rábízni a gyermekeinket – összegezte a kormányfő.

 

A Magyar Karate Szakszövetség is lépéseket tett

Az egész karatetársadalom, illetve közmegbecsülésnek örvendő, köztiszteletben álló karatemesterei elhatárolódnak a vállalhatatlan, a karate szellemiségéhez, tanításához, erkölcsi mércéjéhez méltatlan gyermekbántalmazási esettől.

A Magyar Karate Szakszövetség arra is kitért, hogy az eset miatt további intézkedéseket is tesznek, így a fegyelmi, valamint az etikai és gyermekvédelmi szabályzatnak megfelelő eljárásokat megindítják az érintettel szemben, és az eljárás lefolytatásának végéig eltiltják mindennemű karateoktatási tevékenységtől.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.