Cserbenhagyta a hajléktalanokat a főváros

Annak ellenére, hogy az elmúlt években a főváros a szavak szintén kiemelten kezelte a hajléktalanok helyzetét, a szükség idején alig tesz valamit a hontalanok megvédéséért.

2024. 07. 14. 5:59
20210121 MN Budapest Hajléktalanok Magyar Nemzet fotó:Mirkó István

20210121 Budapest Hajléktalanok a fővárosban.Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI)
Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legmelegebb nyári napokban, a legnagyobb szükség idején látszatintézkedésekkel kezelné a budapesti hajléktalanok helyzetét a főváros. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei a rendkívüli meleg miatt fogadja a meleg elől hozzájuk betérő vagy beszállított hajléktalan embereket, pihenési lehetőséget és a kiszáradás megelőzése érdekében folyadékot biztosít nekik, szükséges esetben pedig segítséget nyújt, hogy egészségügyi ellátáshoz vagy szálláslehetőséghez jussanak.

Mindeközben az utcai szolgálatot ellátó szociális munkások hideg vizet, ennivalót visznek, szükség esetén szállóra, nappali menedékre szállítják a rászorulókat vagy segítenek az egészségügyi intézménybe való eljutásban.

Azonban a főváros által extra szolgáltatásnak tekintett tevékenység továbbra is csak tűzoltásnak minősül, ugyanis nem oldja meg a hajléktalanok kiszolgáltatottságának és az életvitel-szerűen közterületen való tartózkodásuk problémáit, mindösszesen pillanatnyi megoldást kínál a rendkívüli hőség okozta problémára.

Az ügyben lapunk megkereste a fővárosi önkormányzatot, amely válaszában közölte, hogy éjszakai ügyelettel, sűrűbb járőrözéssel és vízosztással igyekeznek javítani az otthontalanok helyzetén, majd pedig tudatták:

jelenleg a BMSZKI 13 szolgáltatási egységében összesen 55 klímaberendezés üzemeltetésével tudunk klimatizált közösségi helyiséget biztosítani. További 44 klímaberendezés beüzemelése folyamatosan zajlik, így 2024 nyár közepére (összesen 99 klímaberendezés üzemelésével) a BMSZKI minden telephelyén lesz hűtött közösségi helyiség. Ezekre nagy szükség van, hiszen a nálunk élő hajléktalanok zöme idős, beteg, akik egészségét különösen megterheli az extrém meleg.

Mindeközben a főváros a közterületek fejlesztése és komfortosabbá tétele helyett pillanatnyi megoldásokkal igyekszik elviselhetőbbé tenni a kánikulát, többek között átmeneti hűsölésre alkalmas pontok kihelyezésével.

Szintén a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a főváros kiemelte: a hőség elleni védekezést segíti, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. Ugyanakkor azt elfelejtették megemlíteni, hogy a főváros egyik legfontosabb közösségi közlekedési eszköze, a hármas metróvonal szerelvényei továbbra sem légkondicionáltak, így a napi több százezer utas szinte elviselhetetlen hőségben kénytelen utazni.

Légkondicionálás helyett az M3-as metróvonalon a Nagyvárad tér, a Lehel tér, a Dózsa György út, a Göncz Árpád városközpont, a Forgách utca, a Gyöngyösi út, az Újpest-városkapu és az Újpest-központ állomásokon ivókutak állnak az utazóközönség rendelkezésére.

Borítókép: Hajléktalanok Budapesten (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.