Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Vitézy Dávid: Ennyire szoros eredmény a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne

Vitézy Dávid az Alkotmánybíróság döntése után bejelentette, bárhogy is ítél másodjára a Kúria, az eredményt elfogadja.

Forrás: Facebook2024. 07. 05. 18:34
Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt értékelője a június 9-i választás után. Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitézy Dávid is reagált az Alkotmánybíróság (Ab) döntésére, miszerint a Kúria döntése semmis, a legfelsőbb bíróságnak pedig újból le kell folytatni az eljárását, és új döntést kell hozni – erről lapunk az ide kattintva elérhető cikkben számolt be részletesen.

„Ennyire szoros eredmény, és egy, ahhoz képest ilyen magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében együttesen a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne. Más kérdés, hogy jó eséllyel nem csak egy négy-öt héten át húzódó és soklépcsős jogorvoslati folyamat eredményeképpen” – fogalmazott a bejegyzésben az LMP-jelöltje. Hangsúlyoza: az Alkotmánybíróság a választási eljárásról szóló törvény szerinti legmagasabb jogi fórum. „Bárhogy is dönt a Kúria a megismételt eljárásában az Alkotmánybíróság mai döntése nyomán, a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként így létrejövő végleges jogerős eredményt természetesen el fogom fogadni” – szögezte le Vitézy Dávid.

 

Karácsony tajtékzik

Az LMP-jelöltje a bejegyzésében emlékeztetett: Karácsony Gergely főpolgármester egy hete „független magyar bíróságként” jellemezte a Kúriát, majd azt írta: 

bízom benne, hogy a mai döntés nyomán következő újabb kúriai eljáráshoz is hasonló higgadtsággal viszonyul majd.

Karácsony Gergely is reagált az Ab döntésére, a jelek szerint pedig nem tudott higgadt maradni, szerinte mindenki fideszes és mindenki hibás: „Vitézy Dávid nem tud belenyugodni a vereségébe. Az Alkotmánybíróságig futott azzal az abszurd érveléssel, hogy bár korábban maga által is elismerten nem kérte az érvényes főpolgármesteri szavazatok újraszámolását, az érvénytelen szavazatok átvizsgálása során kiderült számára, hogy a fel sem nyitott kötegekben levő érvényes szavazatokat jogsértően számolták. A Fidesz által három hete megválasztott új alkotmánybírósági elnök pedig lelkesen meghálálta a belé vetett bizalmat és asszisztált ehhez a képtelenséghez” – írta a jelenlegi főpolgármester.

Borítókép: Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt értékelője a június 9-i választás után (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.