„A magyar katona olyan természetes hazánknak, mint a lélegzetvétel”

A honvédelmi miniszter szerint Magyarországnak is szüksége van egy olyan haderőre, amely biztosítja, hogy a magyar emberek nyugodtan alhassanak.

2024. 08. 20. 11:58
augusztus 20, magyarország, államalapítás, honvédség
Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez az ország háborúban született, fegyverrel szereztük meg, fegyverrel is védtük meg – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Honvédség államalapítás alkalmából tartott Központi Ünnepségén. A honvédelmi minisztere rámutatott: a magyar katona olyan természetes hazánknak, mint a lélegzetvétel. 

MIR_0182
Fotó: Mirkó István

Szerinte nagyon fontos, hogy emlékezzünk rájuk és példákat állítsunk magunk elé, amik minket is meghatároznak. – Megmutatják, hogy mit tartunk fontosnak a szolgálatban, milyen kérdéseket teszünk fel és milyen válaszokat adunk rá – magyarázta. Felidézte, a hidegháború végével felcsillant egy illúzió, miszerint nem lesz többé háború, nem lesz többé szükség nagy hadseregekre, drága fegyverekre, kiképzésre, katonára. 

„Ma már nagyon világosan látjuk, hogy ez az illúzió nagyon-nagyon gyorsan elillant: a terrorizmus elleni világméretű küzdelem, kisebb helyi háborúk valójában csak előjátékai lehetnek annak, ami a világ nagyhatalmi átrendeződéseként mutatkozik napjainkban”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Hozzátette, ennek talán legvilágosabb és kézzelfoghatóbb példája az ukrajnai háború, amely megmutatta, hogy Magyarországnak is szüksége van egy olyan haderőre, amely biztosítja, hogy a magyar emberek nyugodtan alhassanak, mert vagyonuk, kultúrájuk, nyelvük, gyermekeik biztonságban vannak. 

„Magyarország volt és van. Az pedig, hogy milyen ország lesz, az tőlünk, ettől a nemzedéktől függ”

 – hangoztatta a miniszter.  A haderőfejlesztés eddig elért eredményeit felidézve leszögezte: a kormány mindent megtesz azért, hogy megőrizze azt a békét, „amely legdrágább kincsünk, ezért dolgozunk mindannyian.”

HM ünnepség
Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (Fotó: Mirkó István)

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntőjében arról beszélt, a haza védelme nem elvont, hanem nagyon is kézzelfogható, hiszen a mindennapjaink védelmét jelenti. Hozzátette: korábban nem volt szükség azon gondolkodni, hogyan védjük meg a hazát, de 

ma a háború itt van a határaink mentén, ezért valós tétje van a hadsereg 6-7 éve kezdett átalakításának.

A rendezvényen kinevezésekről, előléptetésekről szóló határozatokat ismertettek, valamint kitüntetéseket, elismeréseket adott át a miniszter, Tajti Norbert vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, valamint Böröndi Gábor vezérezredes.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.