Egy döntésen múlik, hogy a DK-s polgármester előtt marad-e más út a lemondáson kívül

Úgy tűnik, nincs olyan jogi kiskapu, amely lehetővé tenné, hogy a letartóztatásban lévő Kiss László a börtönből vezesse a III. kerületet, illetve onnan tegye le októberben a polgármesteri esküjét – jelentette ki lapunknak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Ha a kerület új képviselő-testülete október 15-ig nem alakul meg, akkor a testületet az Országgyűlés feloszlatja, s ezzel a polgármesteri tisztség is megszűnik. Kiss csak úgy tudja a méltatlan eljárást elkerülni, ha lemond, lényegében nincs más út a számára. A Gyurcsány-párti polgármester augusztus közepén vált az óbudai korrupciós botrány gyanúsítottjává, jelen állás szerint 18 millió forint vesztegetési pénzzel kellene elszámolnia.

2024. 08. 29. 5:40
KISS László
Budapest, 2023. március 31. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédet mond az új MOL Bubi gyûjtõállomás átadóján a Szentlélek téren 2023. március 31-én. Újabb hét gyûjtõállomással bõvült a Mol Bubi közbringarendszer hálózata Budapest III. kerületében. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon úgy tűnik, nincs más út a korrupciós botrányban nyakig elmerülő Kiss László óbudai DK-s polgármester előtt, csak a lemondás. A Gyurcsány-párti politikus letartóztatását szeptember 16-ig rendelték el, s nagy esély mutatkozik arra, hogy a határidőt a bíróság meghosszabbítja. A szerteágazó ügy ugyanis a nyomozati szakaszánál tart, Kiss helyettese, Czeglédy Gergő alpolgármester pedig már több hónapja letartóztatásban van.

– Amennyiben a III. kerület új képviselő-testülete október 15-ig nem alakul meg, akkor adott esetben a grémiumot az alaptörvényellenes működés okán az Országgyűlés feloszlatja, s e határozattal a polgármesteri tisztség is törvény alapján megszűnik – jelentette ki lapunknak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

 

Kiss Lászlóék persze megpróbálkozhatnak különböző fogásokkal, amilyen például a letartóztatásban tett eskütétel, ám ennek jogszerűsége kétséges. – Szakértők szerint kérdések merülnek fel az eskütétellel kapcsolatos személyes polgármesteri jelenlét kötelezettsége kapcsán, valamint arról, hogy letartóztatásban lévő megválasztott polgármester tehet-e írásban javaslatot az alpolgármesterek személyére, illetve ezt elfogadhatja-e a képviselő-testület – fejtette ki ifj. Lomnici Zoltán, hozzátéve, hogy a szakmai döntés a kormányhivatal kompetenciája e körben.

 

Az alkotmányjogász arra is felhívta a figyelmet, hogy az eskütétel kapcsán a személyes, fizikai jelenlét követelménye a vonatkozó alkotmánybírósági határozatból is levezethető. 

– Noha az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata alapján a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívja össze és vezeti a képviselő-testület alakuló ülését, a testület alaptörvényellenes működését eredményező helyzetet ez a helyettesítési jogkör nem tudja feloldani – mutatott rá a szakember.

Ifj. Lomnici Zoltán kitért arra is, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint a képviselő-testület – minősített többséggel hozott határozata alapján – közigazgatási pert is indíthat a polgármester ellen sorozatos törvénysértő tevékenysége, illetve mulasztása miatti jogi felelősségének megállapítása iránt, a polgármester tisztségének megszűnése érdekében.

Az óbudai korrupciós botrány márciusban pattant ki és azóta is folyamatosan újabb szálak kerülnek felszínre. A kerület DK-s polgármestere augusztus 14-én vált az ügyhalmaz gyanúsítottjává. 

Ekkor a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai és a felkérésükre velük tartó szervek ismét megszállták Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát. A nyomozó főügyészség által szervezett, több helyszínt érintő, összehangolt akcióban közel ötven hivatalos személy vett részt, abban a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött. Kiss Lászlót – akit otthonában vettek őrizetbe – bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítottak meg, csakúgy, mint pár hónappal korábban helyettesét, az alpolgármestert, Czeglédy Gergőt. Kisst eddig tizennyolcmilliós, Czeglédyt pedig százmilliós korrupcióval gyanúsítják

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.