Elemző az óbudai botrányról: a baloldalon mindenki azt tesz, amit akar

Rotyis Bálint szerint jelen helyzetben nem biztosított, hogy a kerület hatékonyan tudjon működni.

2024. 08. 25. 8:17
HZ1_2338

20221130 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet

20221130 Budapest Fővárosi közgyűlés Fotó: Havran Zoltán  HZ  Magyar Nemzet  MN A képen: Dr. Kiss László  Óbuda - Békásmegyer polgármestere
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ameddig nincs bírósági döntés, az ártatlanság vélelme mindenkit megillett, de előzetes letartóztatásból ilyen munkát nehéz végezni. Börtönből nem lehet irányítani egy várost – fogalmazott Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában az óbudai korrupciós botránnyal kapcsolatban. Mint mondta, jelen helyzetben nem biztosított, hogy a kerület hatékonyan tudjon működni, ezért az lenne a legjobb az óbudaiaknak, ha időközi választást tartanának.

A baloldal részéről semmiféle elhatárolódásra nem került sor. Míg a jobboldalon van következménye a bűnöknek, a baloldalon mindenki azt csinál, amit akar, és megvédik

– tette hozzá az elemző.

Lapunk cikksorozatban mutatja be az óbudai korrupciós botrányt, amiről Anonymus három évvel ezelőtt kiszivárogtatott információi alapján szerzett tudomást a közvélemény. Többek között nyilvánosságra került egy olyan felvétel, amelyen az ügy szereplői korrupciós pénzt számolnak. Az álarcos alak beszélt a baloldal fontos háttéremberéről, valamint egy olyan ügyvédről is, aki jó kapcsolatokat ápol Kiss László óbudai polgármesterrel, akinek felesége egy darabig üzlettársa is volt a jogásznak. 2021 decemberében egy titokzatos bűntárs jelentkezett a nyomozó hatóságnál, aki nagy lendületet adott az eljárásnak, hiszen feltárta a III. kerületi korrupciós hálózatot, annak szereplőit. Mindennek bizonyítására a férfi kép- és hangfelvételeket is átadott az ügyészségnek.

A férfi önmagára is terhelő vallomást tett, valamint elárulta, hogy tudomása szerint Kiss Lászlónak is visszaosztanak a fiktív és túlárazott megrendelések után. Mindez még nem volt elegendő a polgármester meggyanúsításához, kellett hozzá egy közeli bizalmasának terhelő vallomása, aki egyezséget kötött az ügyészséggel.

Az informátor vallomásában részletesen beszél az óbudai pénzszivattyúról, a pénzek átadásáról. Elmondta azt is, hogy az ügy néhány szereplője „főnöknek” nevezte Kisst, akinek „megy a pénz”. Az eljárásnak jelenleg tizenhat gyanúsítottja van, köztük Kiss László óbudai polgármester és Czeglédy Gergő alpolgármester.

Mind az óbudai polgármester, mind az alpolgármester abszurdnak tartja a gyanúsítást, és ártatlannak vallják magukat. Azt, hogy pontosan mi az igazság, várhatóan a jogerős bírósági ítélet fogja tisztázni, az eljárás még csak nyomozati szakban van. Az ügyben sem Karácsony Gergely, sem a baloldali pártok nem szólaltak meg, bár Szabó Tímea igyekezett védeni a védhetetlent.

Borítókép: Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.