Feljelentést tettek Imane Helif miatt, már a BRFK-nál jár az ügy

Imane Helif nők között való indulásából világbotrány lett, tömegek szólaltak fel és ítélték el a történteket.

2024. 08. 12. 16:41
Fotó: Ariana Cubillos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést csalás gyanúja miatt az olimpiai bokszbajnok, Imane Helif ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismert, az algériai sportoló tesztoszteronszintje jóval magasabb, mint a nőké, ráadásul Helif a férfiakra jellemző XY-kromoszómapárral is rendelkezik. A bokszoló sorba verte meg ellenfeleit, végül olimpiai bajnok lett. A nők között való indulásából világbotrány lett, tömegek szólaltak fel és ítélték el a történteket.

Egyes vélemények szerint az olimpia jelenleg ott tart már, hogy azért jár érem Párizsban, ha valaki férfiként nőket ver.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) érvelése szerint Imane Helif az útlevelében nőként van bejegyezve, s ezért nőnek számít. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Vadhajtások cikke szerint azonban felmerül a kérdés, hogy ez az útlevél esetleg egy hamisított születési okmányon alapul-e, amelyet az esemény után készítettek. Mint írják, nyilvánosságra hozták Imane Helif születési anyakönyvi kivonatát, aki állítólag 1999-ben született. Ebben valóban az áll, hogy „nő”.

A bizonyítványt viszont csak 2018 szeptemberében állították ki, mintegy 19 évvel Helif születése után, és éppen időben a rendkívül ellentmondásos bokszkarrierje kezdetéhez.

A világ szinte minden országához hasonlóan Algériában is a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával lehet útlevelet kapni. Ezzel a dokumentummal kaphatott Helif is, s így azzal az okmánnyal bizonygatja női identitását. A NOB pedig így engedélyezte részvételét az olimpián.

A kétes hitelességű bizonyítvány miatt a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a Legfőbb Ügyészséghez fordult csalás bűntett gyanúja miatt, akik – mint fogalmaztak – további intézkedés végett a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak továbbítják a bejelentést. Tényi szerint az ügyben – bizonyítottság esetén – felmerülhet a csalás bűntett gyanúja.

Borítókép: Imane Helif (Fotó: MTI/AP/Ariana Cubillos)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.