Jogi lépésekkel fenyegetőznek, ha közzéteszik az algériai bokszoló nemi tesztjeit

Komoly lépéseket helyezett kilátásba nem csak az algériai, de a tajvani olimpiai bizottság is.

Forrás: Index2024. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-ting ökölvívók biológiai háttere miatt kialakult botrány új irányt vett: az algériai és a tajvani olimpiai bizottság jogi lépésekkel fenyegette meg a Nemzetközi Bokszszövetséget (IBA), amennyiben az közzé teszi a múltbéli kizárásuk alapját képező teszteredményeket – írta az Insidethegames.biz. híre nyomán az Index.

A lap azt írta, 

mindkét bizottság levelet küldött az IBA-nak, amelyben felszólították a szövetséget, hogy ne hozzák nyilvánosságra az adatokat, mivel ez sérti a személyes adatok védelmét.

 

Úgy néz ki, nem mostanában kapunk majd válaszokat

Ahogy a Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, a Nemzetközi Bokszszövetség hivatalos vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy Imane Helif algéria bokszoló biológiailag férfi, ezért tiltották el a versenyzéstől. Ám ha valóban léteznek ilyen tesztek, miért nem hozzák azokat nyilvánosságra? – merül fel joggal a kérdés. 

Az IBA válasza egyszerű: mert az érintettek jóváhagyása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra az érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumokat, ezzel személyiségi jogaikat sértenék.

Lin és Helif három évvel ezelőtt a tokiói olimpián is részt vett, de akkor nem kerültek a figyelem középpontjába, és egyikük sem nyert érmet. Most más a helyzet, a Hámori Lucát is legyőző Helif pénteken, Lin egy nappal később az aranyéremért szállhat ringbe Párizsban.

Borítókép: Imane Helif és Hámori Luca a ringben (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.