Jön a hidegfront, kiadták a riasztást + videó

Egyre több esőre számíthatunk.

2024. 08. 19. 7:04
Forrás: Facebook/Viharvonal Viharvadász
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Záporok, zivatarok törhetik meg a meleget az elkövetkező napokban, párás, fülledt levegőt hozva, de a hét közepén egy újabb hidegfront éri el hazánkat. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint

az ünnepi héten ez a hidegfront várhatóan át is halad országunk felett, mögötte száraz és hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk.

Több fokkal visszaesik a hőmérséklet, de jelenlegi számítások szerint a lehűlés ismét csak átmeneti lesz.

Egyre több esőre számíthatunk (Forrás: HungaroMet)

Hétfőn a sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és leginkább a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Délkelet felé haladva egyre kisebb eséllyel valószínű csapadék. A Dunántúlon időnként megerősödik az északi szél, másutt csak zivatarok környezetében lehet szélerősödés.

A hőmérséklet délután 29 és 39 fok között, késő este 23, 30 fok között alakul.

A Dunántúl északnyugati részén, valamint az Északi-középhegységben 25 fok körüli, az ország többi részén továbbra is 27 fok körüli vagy feletti, elsősorban a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fokot elérő vagy akörüli napi középhőmérsékletre számíthatunk.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt a HungaroMet – közölte a katasztrófavédelem. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.

Ma délelőttig, délig dél, délnyugat felől több hullámban valószínűek zivatarok észak felé terjedően, kora reggeltől egyre inkább az északi, illetve nyugati országrészben, majd északon.

Az ország nagyobb részén délelőttől csökken a zivatarhajlam, majd délutántól, estétől ismét növekszik a zivatar valószínűsége, várhatóan részben egy délnyugat, északkeleti sávban, illetve a délnyugati országrészben. Környezetükben

viharos széllökés, egyes területeken felhőszakadás, illetve jégeső előfordulhat.

A Dunántúl északnyugati részén, valamint az Északi-középhegységben 25 fok körüli, az ország többi részén továbbra is 27 fok körüli vagy feletti, elsősorban a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fokot elérő vagy akörüli napi középhőmérsékletre számíthatunk.

 

Milyen idő lesz augusztus 20-án?

Az államalapítás napján is sok napsütésre számíthatunk gomolyfelhőkkel, amelyekből elsősorban a délutáni, esti órákban fordulhat elő szórványosan zápor, zivatar.

Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, zivatar környékén erős vagy viharos széllökés is lehet.

A hőmérséklet hajnalban 14 és 24 fok között, délután 28 és 37 fok között valószínű, délkeleten lesz a melegebb. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.