Így történt a vasárnap esti vonatbaleset, kiderült, mikor indulhat újra a forgalom a Keletiben

A balesetben eltört egy váltó, és a kisiklott szerelvény után érkező másik mozdony vezetője reflexeinek is köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 08. 26. 13:46
Fotó: Vémi Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár nem az összes vágányon, de kedden délelőtt helyreállhat a közlekedési rend a Keleti pályaudvaron, miután ott vasárnap kisiklott a Kolozsvár felől érkező intercity – mondta a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a MÁV vezérigazgatója. Pafféri Zoltán hozzáfűzte, a baleset elhárítása után felmérés történik, a műszaki okok felmérése, amelyek a balesetet bekövetkeztét okozhatták, a baleseti helyszín helyreállítása csak ezt követően történik meg. 

Mint mondta, a mentésnél hidraulikus emelőkkel a földről tették vissza mind az öt kocsit, a sajtótájékoztató ideje alatt helyezték vissza az utolsót. Szerinte ez a módszer bravúrnak számít, mert egy ideig úgy tűnt, darura lesz szükség a munkálatokhoz, amihez viszont a rendkívül bonyolult felsővezeték-rendszert is meg kellett volna bontani.  

Fotó: Vémi Zoltán

Pafféri Zoltán újságírói kérdésre megerősítette, az utasok által készített fotóknak megfelelően valóban a közelben volt egy másik vasúti szerelvény is, amelynek vezetője időben és megfelelő módon reagált, vészfékezett, amivel megelőzte, hogy a két vonat összeütközzön. Az utazóközönséget arra kérte, hogy tájékozódjanak a közlekedési helyzetről a MÁV közösségi oldalán és az applikáción.

Azt, hogy konkrétan mi a baleset kiváltó oka, jelen pillanatban a rendőrség, közlekedésbiztonsági szervezet, illetve a MÁV vasútbiztonsági szervezete vizsgálja, erről most felelőtlenség lenne bármi további konkrétat mondani

– fogalmazott Pafféri és hangsúlyozta, a vizsgálatok lezárása után fognak további konkrétumokat közölni. Hozzáfűzte, most azon dolgoznak, hogy a kár helyreállítása mielőbb megtörténjen és legkésőbb kedden délelőtt a forgalomnak visszaadják a Keleti pályaudvart. 

Németh Réka, a MÁV pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese azzal egészítette ki, hogy a váltó egyik alkatrésze tört el, de azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy ez ok vagy okozat. Emiatt soron kívül vizsgálnak át minden váltószerkezetet. Hozzátette: ezt a váltót július 30-án vizsgálták, akkor nem volt gond vele, a forgalom újraindításának egyetlen akadálya most a pálya állapota, ugyanis a biztosítóberendezések működnek. – Hogy a váltó hány éves volt, annak nincs jelentősége – fűzte hozzá.

Mosóczi László, a MÁV–Start vezérigazgatója kitért arra, hogy a Keleti helyét kelet felé gyakorlatilag átvevő Rákos és Kőbánya felső kapacitása sokkal kisebb, mint a Keletié, ezért kevesebb járatot indítanak reggel óta, vonatpótló buszok járnak, a nyugati irányban érintett Kelenföldet pedig a négyes metróval lehet megközelíteni. A kiesés egyébként naponta nagyjából százezer utast érint a MÁV számításai szerint.

Borítókép: Helyreállítási munkálatok a Keleti pályaudvarnál (Fotó: Vémi Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.