Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ősi katonanemzet a magyar

A honvédelmi miniszter szerint a haza védelméből a mostani nemzedékünknek is kijut a maga része.

Forrás: MTI2024. 08. 20. 15:04
IMG_1171
Légiparádé Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai tiszteletadás mellett, Sulyok Tamás köztársasági elnök jelenlétében vonták fel Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-i állami ünnepen, kedd reggel Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel, majd honvédtisztjelöltek letették ünnepélyes esküjüket. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta, az előző generációk hosszú sorának soha nem jutott teljes béke, nem volt még olyan kor, amikor kiképzett katonákra ne lett volna szükség. 

– Ma is vannak olyan erők, amelyek a háborútól hasznot és hatalmat remélnek, a magyarok azonban békét akarnak, ezért a haza védelméből a mi nemzedékünknek is kijut a maga része

– emelte ki. Mint mondta, egyetlen ország és nemzet sem hanyagolhatja el ezt, az önmaga iránti legfontosabb kötelességét, hiszen bármely állam és nemzet csak úgy létezhet, ha megvédi határait, polgárait, hitét, nyelvét és kultúráját. Úgy fogalmazott, 

„ősi katonanemzet vagyunk a magunk magyar módján, készek és képesek vagyunk az önvédelemre, háborítatlanságunk védelmére, a határaink biztosítására, a megújulásra, egy modern hadseregben való szolgálatra”. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról beszélt, hogy az ország védelmi képességét napról napra erősítik: 2010. után újra kellett építeni a honvédelem egész rendszerét, megtalálni azokat a formákat, amelyek az ország lehetőségei között a kor viszonyainak leginkább megfelelő módon alkalmasak a haza védelmére.

– Miközben szorosan együttműködünk NATO-szövetségeseinkkel, és teljesítjük a közös védelemből ránk háruló feladatokat, fel kell készülni a háborús idők fenyegetéseinek elhárítására is

– mondta, megjegyezve, hogy fontos a NATO-szövetség, de közben óvnunk kell nemzeti érdekeinket a szövetségen belül is.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a díszünnepségen azt hangsúlyozta, hogy bár a hazaszeretet, a büszkeség és az elhivatottság fogalmának sokszor „nem tulajdonítunk jelentőséget”, ám ezek a katonai hivatás alappillérei. Úgy fogalmazott, hogy 

a most felavatandó honvédtisztek a haza védelmére esküdnek fel, azért készek harcolni is. 

A vezérezredes kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy a honvédtisztek törekedjenek a folyamatos fejlődésre és a példamutatásra. A magyar katonák teljesítményének méltatása mellett a honvédtisztektől azt is kérte, hogy biztassák a fiatalokat a honvédséghez való csatlakozásra, illetve éljenek a kínálkozó lehetőségekkel. Jól felkészült tisztekre a jelenlegi helyzetben minden korábbinál nagyobb szükség van – hangoztatta, hozzáfűzve, hogy a Honvédség egyetlen célja a magyar emberek biztonságának szavatolása, és ezt a célt szolgálják a fejlesztések is. 

Borítókép: Az augusztus 20-i légparádén részt vevő egyik katonai helikopter (Fotó: Csudai Sándor) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.