Szent István erős, büszke, szuverén európai államot hozott létre

Debrecenben is az államalapításra emlékeztek.

2024. 08. 20. 15:06
Az államalapító Szent Istvánra emlékeztek Debrecenben. Fotó: Dehir.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szent István volt a világon az első olyan világi uralkodó, akit nem mártírhalála, hanem államszervező tevékenysége miatt avattak szentté, s akit a nagy nyugati-keleti egyházszakadás óta a római katolikus egyház és a görögkeleti egyház is szentként tisztel. Sőt talán még a reformátusok is – fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Vincze Máté Debrecenben, az államalapító szobrának koszorúzási ünnepségén azt mondta, 

Szent István tudta, hogy csak erős identitású, önazonos, öntudatos népnek lehet jövője. – István király belpolitikája, diplomáciája erős, büszke, szuverén európai államot hozott létre. Olyan államot, amely nem tiszaviráglétre tervezte fennmaradását: a tény, hogy mi itt most magyarul beszélünk és a magyar maradt a Kárpát-medence domináns országa, hogy túléltünk tatár, török, német, szovjet megszállást, Szent Istvánnak köszönhető

 – hangsúlyozta.
Hozzátette, Szent István bölcs uralkodóként a megfontolt, éber alkalmazkodás elvét követte, de tudta, ez nem jelentheti ősi gyökereink kitépését, kultúránk és hagyományaink megtagadását, csak erős identitású, önazonos, öntudatos népnek lehet jövője.
Megjegyezte, 

az uralkodó egyesítette az országot a kereszténységben, de megtartotta szuverenitását is, 

a német egyháztól független érsekséget hozott létre Esztergomban, majd Kalocsán. Igyekezett távol maradni Közép-Európa főbb viszályaitól, de erős kézzel lépett fel az országra támadó külső erőkkel szemben.

A helyettes államtitkár kitért arra: a legújabb régészeti kutatások alátámasztják, hogy az Árpád-ház erős, de nyitott, gazdaságilag domináns birodalmat épített ki, amelyben találkozott a kelet, a nyugat és a dél kereskedelme.
– Szent István szuverén államot épített a kölcsönös tisztelet és interkonnektivitás jegyében.

 Megalkotta az első magyar nagystratégiát, amely a történelem legvadabb viharain is átsegítette hazánkat, a magyarok közösségét. A megmaradás képessége a Szent István-i örökségben több mint túlélés: a jó időkben való építkezés és a rossz idők utáni megerősödés körforgása

 – emelte ki.

A helyszínre utalva a helyettes államtitkár azt mondta, Debrecen magabiztos és erős város. – Ikonikus, hogy amikor a magyar nép szuverenitását, megmaradását külső hatalmak fenyegették, Debrecen mindig a forradalom bástyája volt, nem ritkán fővárosként funkcionálva – fogalmazott, hozzátéve, Debrecen városa, a debreceniek érzik ennek a feladatnak a súlyát és megtartó erejét, ahogy értik és érzik a Szent István-i mű jelentését. A város fejlődésének dinamikáját máig az adja, hogy az itt élők beemelték életükbe az államalapító legfontosabb tanítását: az értékőrzés és az értékbefogadás egyensúlyának eszméjét – mondta Vincze Máté.

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.