Karácsony csak előbb-utóbb védené meg az óbudaiakat a dunai áradástól

Hatalmas víztömeggel megérkezett az ár Budapestre, a védekezés most a legintenzívebb, Karácsony Gergelyt ugyanakkor a jelek szerint nem ragadta magával a tettvágy. A főpolgármester a római-parti mobli gát ügyében az ATV-nek úgy fogalmazott: a védművet előbb-utóbb meg kell csinálni. A halogató, tétova nyilatkozat annak fényében érdekes különösen, hogy 2019-es választási győzelmekor Karácsony egyik legfontosabb kampánytémája volt a római-parti mobil gát. Öt év eltelt, de ma is homokzsákokkal és agyaggáttal védekeznek ezen a szakaszon, a mobil védmű legkorábban 2029-re készülhet el.

2024. 09. 20. 15:04
Voks 24 - Karácsony Gergely leadta szavazatát Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt, ahol szóba került a római-parti mobil gát is.

A főpolgármester kijelentésének értékeléséhez érdemes felidézni az előzményeket. A Budapest északi részén levő Római-parton komoly problémákat okozhat az áradat, mivel a Karácsonyék által kijelölt fővédvonalon, a Királyok útja – Nánási úti szakaszon csak 2029-re készülhet el a mobil gát. Mindez azért is megdöbbentő, mert Karácsony 2019-ben kampány egyik legfontosabb témájává tette a Római-part sorsát, ám hiába választották meg, a védvonal öt év alatt csupán félkész állapotig jutott. Az említett szakaszon a Fővárosi Csatornázási Művek homokkal, agyaggal védekezik az áradat ellen, csupán attól délre és északra készült el egy-egy rövid gátszakasz. 

Emlékezetes, hogy Karácsonyék tervével, miszerint a mobil gát a Királyok útja – Nánási úti szakaszon fog húzódni, a sorsára hagytak mintegy kétezer embert, akik a Duna-parthoz közelebbi területen laknak és akik semmilyen segítséget nem kapnak a fővárostól az értékeik mentéséhez.

 

Most az ATV-n szóba került ez a téma is. Rónai Egon műsorvezető felelevenítette Karácsony Gergelynek: Tarlós István korábbi főpolgármester a helyieknek megígérte, hogy a partvonalon lesz majd a védelmi vonal. Karácsony erre replikázva azt mondta:

„Nézze, én azt tudom mondani, hogy a Fővárosi Önkormányzat az én vezetésem alatt kidolgozta a Királyok – Nánási úti nyomvonalnak a védelmi rendszerét, ehhez európai uniós forrás rendelkezésre áll, és az a biztonságosabb védekezés, szerintem ezt meg kell előbb-utóbb csinálni” – mondta Karácsony. Válasza meglehetősen képlékeny, különösen úgy, hogy éppen most hatalmas áradat zúdul le a Dunán. A főváros tervei szerint legkorábban 2029-ben készülhet el a védmű.

Miközben a főváros egy helyben toporog, a kormány számos nagyobb településen megépítette a városokat védő mobilgát-rendszereket. Szentendrén már a 2013-as nagy árvíz idején jelesre vizsgázott a védmű. Komáromban szintén nem számítanak különösebb problémára a szakemberek. Nagymaroson három nap alatt épült fel a mobil gát, így a legnagyobb eséllyel sikerülhet kivédeni a rekordközeli áradatot. 

Az említetteken kívül számos más Duna-menti, vagy épp más nagyobb folyók mentén levő települést, így Szegedet is fel lehetne sorolni, mint olyan várost, amelyet évek óta sikeresen véd a mobil gát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.