Bukott kerületi alpolgármesterekből alakult meg a Párbeszéd fővárosi frakciója

Nagy túlélő Karácsony Gergely pártja, a következő öt évben is lesz saját frakciójuk a Fővárosi Közgyűlésben.

2024. 10. 03. 16:27
Fotó: Ruzsa Rania
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester pártja is megalapította a maga frakcióját a Fővárosi Közgyűlésben. A mérhető támogatottsággal nem rendelkező Párbeszéd csoportja három taggal alakult meg, Karácsony Gergely főpolgármester, illetve Barabás Richárd és Béres András egykori alpolgármesterek alkotják, akiket a Magyar Nemzet információi szerint a saját kerületeikből kellett kimenteni a választásokat követően. 

Káosz Óbudán

A képviselőcsoport egyik tagja Béres András, aki az előző ciklusban Kiss László III. kerületi polgármester helyetteseként dolgozott. A politikus éveken keresztül abban az önkormányzatban dolgozott, amelyről utólag kiderült, hogy súlyos korrupciós hálózat épült ki a falai között. Az ügyészség vizsgálata során először az egyik alpolgármestert, Czeglédy Gergőt, majd pedig a polgármestert, Kiss Lászlót is letartóztatták. 

Mindeközben a III. kerületi önkormányzat működése gyakorlatilag megbénult, ezt jól mutatta a nemrég a Dunán végigvonuló árvíz is, amelynek különösen kitett volt a csillaghegyi öblözet. A kerület ugyanakkor az árvízi védekezés ügyében sem volt a helyzet magaslatán, a hullámtérben élőknek ugyanis mindössze száz homokzsákot biztosítottak. 

A kerület ötfős polgármesteri illetve alpolgármesteri stábjából ketten a büntetés-végrehajtás közreműködésével előbb tudnak volna kijutni a gátakra, mint választott köztisztviselőként (ugyanis a rabok is segítették a védekezést egyes szakaszokon). Az árvízi védekezésből Béres András, a Párbeszéd nevű formáció alpolgármestere vette ki leginkább a részét, ugyanakkor számos kerületben élő polgárnak így is saját erőből kellett megvédenie az otthonát. 

Az önkormányzat az árvíz utáni takarítási munkálatokban sem vett érdemben részt, a homokzsákok ugyanis a kerület számos pontján a mai napig nem kerültek elhordásra, illetve a Római-parton a takarítási/mentesítési munkálatokat sem hajtotta végre Óbuda önkormányzata.  

Azt egyelőre nem tudni, hogy Béres a következő öt évben is alpolgármester lesz-e, hiszen a polgármesternek kellene jelölnie, aki jelenleg a börtönben van, és az alakuló ülésre sem engedik ki.  

A helyszíni beszámolók szerint egyébként a kerületet jelenleg az LMP-s alpolgármester, Burján Ferenc próbálja irányítani. 

Taxizgató Barabás Richárd

Szintén a Párbeszéd frakciójának tagja lesz Barabás Richárd, akit a Magyar Nemzet információi szerint az újraválasztott László Imre polgármester nem jelöl újra alpolgármesterének. A több millió forintnyi közpénzt eltaxizgató Barabásnak emiatt párttársa, Karácsony Gergely dobott mentőövet. Barabás Richárd, a kerület eddigi kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere a baloldali összefogásnak köszönhetően bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe. 

Amint arról már korábban is beszámoltunk, a Magyar Nemzet birtokába jutott több mint ötvenoldalas lista alapján az elmúlt öt évben az újbudai alpolgármesterek és azok munkatársai több száz alkalommal utaztak taxival, miközben a kerület gépjárművet biztosított nekik sofőrrel együtt.

Lapunk forrásai szerint a listán szereplő tételek tetemes részéért Barabás Richárd, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke és a kerület alpolgármestere felelt. 

Ezt megerősítik a lapunk birtokába jutott hiteles tulajdoni lapok is, amelyeket összevetve a kerület által vezetett taxilistával, kiderül, hogy az indulások és az érkezések jelentős része a Barabás Richárd által birtokolt ingatlanok közvetlen közelében található. 

A Párbeszéd politikusának vagyonnyilatkozata szerint két ingatlanja van, az egyik a Karinthy Frigyes utca és a Móricz Zsigmond körtér sarkán található épületben, a másik pedig a Hengermalom út 8. szám alatt. Ez a két helyszín pedig 2020. január elseje óta több mint négyszáz alkalommal szerepelt a táblázatban.

A Párbeszéd politikusának a kerületi politikából való kiszorításának ugyanakkor számára kedvező következményei is lehetnek. Amennyiben ugyanis Barabás Richárd már nem lesz alpolgármester Újbudán (egyéni képviselőként a következő öt évre is bekerült a XI. kerület képviselő-testületébe), a Fővárosi Közgyűlés képviselőjeként akár komoly pozíciókhoz juthat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.