Cserben hagyta az óbudaiakat az újraválasztott önkormányzati vezetés

A kerület vezetőinek egy része börtönben ül, miközben két alpolgármester igyekszik menteni a menthetőt.

2024. 09. 19. 5:32
római part, Duna, árvíz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban a teljes média hangos volt az óbudai korrupciós botránytól. Az ügyészség nyomozásának eredményeként letartóztatták Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt, majd pedig Kis László DK-s polgármestert is. Ennek folyományaként most a III. kerületi önkormányzat vezető nélkül maradt az évtized legnagyobb árvize közepette. 

A kerületnek jelenleg négy alpolgármestere és egy polgármestere van. 

Az ötfős stábból azonban ketten, nevezetesen Kis László és Czeglédy Gergő a büntetés-végrehajtás közreműködésével előbb tudna kijutni a gátakra, mint választott köztisztviselőként (ugyanis a rabok is segítik a védekezést egyes szakaszokon). A Momentumos alpolgármester, Turgonyi Dániel ugyan szabadlábon van, de a közösségimédia-oldalán fellelhető információk szerint utoljára augusztus elején posztolt, láthatóan egyáltalán nem vesz részt a védekezésben. 

Valamivel erőteljesebben vesz részt az árvíz elleni készülődésben Burján Ferenc klíma- és környezetvédelemért, közbiztonságért, fenntarthatóságért és sportért felelős LMP-s alpolgármester. A politikus négy posztot is szentelt az étvized árvizének, és kilátogatott a Római-partra is.  

Jelen helyzetben Béres Andrá,s a Párbeszéd nevű formáció alpolgármestere az, aki leginkább kiveszi a részét a védekezésből. A politikus maga is homokzsákot töltött, illetve igyekszik tájékoztatni a helyieket a kialakult helyzetről. 

A kerület azonban továbbra sincs a helyzet magaslatán, a hullámtérben élőknek ugyanis mindössze száz homokzsákot biztosítanak. Emellett a kerület érdemben nem segédkezik a Római-part megvédésében. A Losonc utcában élők ugyanis önkéntesek és az állam segítségével igyekeznek megvédeni az otthonaikat. A védekezést szervező Búzás Győző, az Egyesület a Római-partért szervezet elnöke elmondta, a kerület által fejenként biztosított száz homokzsák semmire sem lenne elég. 

A Római-partiak ügyével kapcsolatban korábban lapunknak megszólalt Bús Balázs is, aki elmondta, 

a Losonc utca és környékén az itt élők mindig is megszervezték maguknak az ingatlanjaiknak a védelmét, és ehhez a korábbi időszakban az önkormányzat is adott segítséget.

A kerület egykori fideszes polgármestere felidézte: 2013-ban, amikor kormánypárti vezetés volt a kerületben, az önkormányzat segített az itt élőknek. 

Most ez a segítség, ez nem valósult meg, ezért a helyi Fidesz képviselői a saját fizetésüket ajánlották fel, és jóformán ebből a forrásból tudjuk azt, hogy ezt a védekezést most itt meg lehet valósítani, meg persze az itt élőknek a hozzájárulásából

– fogalmazott a politikus. Mint mondta, az emberek nagyon el vannak keseredve, hogy az önkormányzattól nem kapják meg azt a segítséget, amit joggal várnak el egy ilyen helyzetben. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.