Pikó András megemelte saját és alpolgármesterei fizetését

Megalakult az új képviselő-testület Józsefvárosban, 2019-hez hasonlóan most is fizetésemeléssel kezdődött meg az új Pikó-ciklus. A baloldali politikusok az első ülésen nemcsak a saját zsebüknek kedveztek, hanem tovább csorbították a demokráciát Józsefvárosban.

2024. 10. 11. 12:47
VAA_0577
20220120 Budapest Önkormányzati képviselői testületi ülés a 8. kerületben Fotó: Ványi Ákos VAA City Magazin/Hír Nyolc képen: Pikó András polgármester Fotó: Ványi Ákos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A józsefvárosi alakuló képviselő testületi ülésen is a politikus zsebek voltak napirenden. Pikó András balliberális polgármester megemeltette saját fizetését, januártól Pikó illetménye költségtérítéssel már havi másfél millióra rúg, a három alpolgármestere sem jár rosszul, ők fejenként 1,35 milliót vihetnek haza. Az eskütételek után rögtön a városvezetők javadalmazásáról döntött az új megalakult testület. Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester mellett új helyettesei is lettek Pikónak. A momentumos Sátly Balázs és a Pikót polgármesternek jelölő C8-as Udvarhelyi Tessza. Sátly gazdasági kérdésekért, Udvarhelyi pedig társadalmi kapcsolatokért felel majd.

Az alakuló ülésen a személyi és anyagi kérdések mellett új szabályokat is bevezetett Pikó András. A Józsefvárosi Fidesz közleményben azt írták: 

mára nyilvánvaló lett, hogy Pikó András nem szereti a demokráciát, fél a vitától. Az új képviselő-testület alakuló ülésén drasztikusan csorbította a jobboldali képviselők jogait, miközben a demokrácia fontosságáról beszélt.

– A kerületi baloldal által bevezetett új szabályok értelmében korlátozzák a képviselői kérdéseket, a hozzászólások hosszát és mennyiségét. Az indok szerint azért teszik, mert övék a hatalom – közölte a helyi kormánypárt. Mint írták: Pikó András emellett politikai kifizetőhelyként kezeli a Józsefvárosi Önkormányzatot. Saját kampányfőnökét jól fizető pozícióba emelte, a

bizottsági helyekre pedig több mint ötször annyi tagot szavazott meg magának a baloldal, mint szavazatok közel felét megszerző Fidesz. 

Ezzel a polgármester azt a több mint 11 ezer választót csapja arcul, akik a legnagyobb jobboldali pártszövetségre adták le a voksukat.

– Nehéz ezeket a lépéseket másként értékelni, mint a hatalom feletti ellenőrzés ellehetetlenítése annak érdekében, hogy nyugodtan folytathassák Józsefváros lezüllesztését és zsebre tehessék a józsefvárosi emberek pénzét. A Józsefvárosi Fidesz felszólítja Pikó Andrást, hogy hagyjon fel a demokrácia felszámolásának kísérletével – zárták közleményüket.

Fizetésemeléssel kezdődött a ciklus Ferencvárosban és Hegyvidéken

Mint a Magyar Nemzet beszámolt: annak ellenére, hogy Baranyi Krisztina már 2019-es kampányában azt ígérte, hogy vezetése alatt a Ferencvárosi Önkormányzat nem lesz pártok kifizetőhelye, épp az ellenkezője történik. Az általa vezetett önkormányzat két legnagyobb cége kifizetőhelyként működik, folyamatosan ott kapnak új megbízást az álláshalmozó vagy parkolópályára került baloldali politikusok és szakemberek. 

A legutóbbi ilyen személy Balogh Samu, a főpolgármester korábbi kabinetfőnöke, aki a napokban lett Baranyi Krisztina döntésére a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (FEV IX. Zrt.) igazgatósági tagja.

A Kutyapárt frakciójában ülő Baranyi korábban azt ígérte, hogy együtt fog működni a DK–MSZP és a Fidesz–KDNP ellenzékkel is, ehhez képest korlátozta a képviselők jogait, míg a sajátját megnövelte, így a testület többi tagja gyakorlatilag nem tudja képviselni a rájuk szavazó ferencvárosiakat annak ellenére, hogy több voksot kaptak, mint maga Baranyi. Ennek köszönhetően Ferencváros polgármestere egy személyben dönt a cégvezetőkről és közbeszerzésekről is, amelyhez bírálói szerint az átláthatóságot sem biztosítja.

A XII. kerületben a kutyapártos–momentumos többség megszavazta a képviselők megemelt juttatásairól szóló javaslatot, 

ami közel félmilliárd forint többletterhet jelent majd a kerületnek. 

Ráadásul a saját pénztárcájuk vastagítása mellett lefelezték a bizottsági helyeket, ezzel elérve azt, hogy az ellenzéki tagok továbbra is a korábbi egyensúlyban képviselhessék a hegyvidékieket. 


 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.