Eljárás indul a fertőzött szegedi rektorral szemben

Olaszországból való hazatérte után az orvos nem vonult karanténba, hanem még műtétet is végzett, amivel fertőzésveszélynek tette ki páciensét.

Szilágyi Anna
2020. 03. 22. 16:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai bizottsága azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben – számolt be a Magyar Nemzetnek a kamara. Rovó László rektor ma közleményben erősítette meg, hogy a hír igaz, valóban pozitív lett a koronavírus tesztje. Olaszországból való hazatérte után az orvos nem vonult karanténba, hanem még műtétet is végzett, és bár ott steril körülmények között dolgozott, nem zárható ki, hogy valamely betegét vagy annak hozzátartozóját megfertőzte. A MOK kiemelte, etikai kódexükben is szerepel, hogy egy orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, ha pillanatnyi állapota miatt a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene az orvossal való találkozás, mint annak az elmaradása.

– A szegedi egyetem rektorának mint tanszékvezetőnek és a helyi Coronavirus Operatív Bizottság vezetőjének mindezekre külön figyelemmel kellett volna lennie. Következményként a járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása – fogalmazott a kamara.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília is megerősítette, hogy valóban pozitív lett a szegedi orvos tesztje. A tisztifőorvos szerint a Nemzeti Népegészségügyi központ elvégezte a szükséges kontaktkutatásokat, az eset kapcsán több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt és az érintettek azóta házi karanténban vannak, de a vizsgálat még zajlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.