Júliusban életbe lép több új családvédelmi intézkedés

A demográfiai helyzet javítását célzó intézkedések sikeresek voltak, de most nagyobb ütemre kapcsol a kormány — mondta Novák Katalin tegnapi sajtótájékoztatóján, amikor Orbán Viktor miniszterelnök akciótervét ismertette bővebben. Most jobban élnek azok a családok, ahol gyermeket vállalnak, mint tíz éve, és ezentúl újabb lehetőségekhez juthatnak. A program legtöbb eleme július 1-jén indul, és idén, valamint jövőre 225 milliárd forintba kerül.

Varga Attila
2019. 02. 12. 6:05
null
Már a bejelentés másnapján sokan érdeklődtek az autóvásárlási lehetőségek után Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 2010 óta családbarát Magyarországot épít, minden döntése arról szól, hogy könnyebb legyen idehaza gyermeket vállalni, nevelni. A családoknak járó támogatások megduplázódtak, az idei költségvetésben kétszer annyi van erre a célra, mint 2010-ben, és most a miniszterelnök bejelentését követően még nagyobb ütemre kapcsolnak – jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára.

Emlékeztetett, hogy húsz éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv Magyarországon, mint amilyen tavaly volt, és húsz éve nem kötöttek annyian házasságot, mint amennyien a tavalyi évben, hiszen több mint százezer fiatal köteleződött el és mondott igent egymásnak.

Novák Katalin ismertette a miniszterelnök által bejelentett csomag részleteit
Fotó: MTI

– Az eredményeket nemcsak demográfiai értelemben látják, de most jobban élnek azok a családok, akik gyermeket vállalnak, mint tíz éve – mondta a sajtótájékoztatóján Novák Katalin. Reményét fejezte ki, hogy a vállalt gyermekek is meg fognak születni.

Az akcióprogramról elmondta: az első házasok által igényelhető, legfeljebb tízmillió forintos kedvezményes hitel szabad felhasználású és kamatmentes lesz. Ezt minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik.

A törlesztést az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség – ismertette.

Hozzátette: a maximális összegnél a futamidő nagyjából 20 év lesz, azaz ha valaki a tízmillió forintos maximális hitelt veszi fel, akkor a havi törlesztője nem lesz nagyobb, mint havi 50 ezer forint.

Ezt a hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, sőt olyanok is, akiknek már van gyermeke, náluk viszont a következő, 2019. július 1-je után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése – tette hozzá.

A családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a használt lakások vásárlására is igénybe lehet venni, szintén július elsejétől. Így két gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Újdonság, hogy az ingatlan­árak emelkedése miatt eltörlik a 35 millió forintos felső értékhatárt – derült ki az államtitkár beszámolójából.

A jelzáloghitelek egy részének átvállalása úgy változik, hogy már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át – közölte az államtitkár, hozzátéve: fontos tudni, hogy ez a lehetőség a kamattámogatott csokhitelek esetén is érvényes.

A négy- vagy többgyermekes anyák szja-kedvezménye várhatóan 2020-tól indul – azaz aki legalább négy gyermeket felnevelt, annak a nőnek élete végéig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie.

Az államtitkár szerint ez sehol máshol a világon nincs még így, de a magyar kormány reméli, mások is átveszik ezt a példát. Az adómentesség mindenkire érvényes lesz, így azokra is, akiknek már van – akár felnőtt – négy gyerekük.

A nagyszülői gyedről elmondta, csak még aktív, tehát dolgozó nagyszülők vehetik igénybe, nyugdíjasok nem, és a gyed extra nem terjed ki rá, tehát ha a nagyszülő visszamegy dolgozni, akkor a gyed folyósítása megszűnik.

Mivel egyre több bölcsődére van szükség, ezért határozta el a kormány, hogy 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. Ehhez 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség – ehhez hiányzik nagyjából még 20 ezer gyerek elhelyezését biztosító férőhely.

A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul. A legalább hétszemélyes autókra 2,5 millió forintos, visszafizetés nélküli támogatást adnak.

Már a bejelentés másnapján sokan érdeklődtek az autóvásárlási lehetőségek után
Fotó: Katona Vanda

Novák Katalin szerint a költségvetési források biztosítottak, a teljes költség pedig attól függ, hányan veszik igénybe a lehetőségeket. A kabinet azzal számol, hogy idén a nyári indulás miatt 75, 2020-ban pedig 150 milliárd forintba kerül majd az intézkedéscsomag a büdzsének.

Arra az újságírói kérdésre, mely szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjét követően, ahol ismertette az akcióterv pontjait, az MSZP kiadott egy listát arról, hogy mely fideszes politikusokat és családjukat érinti a négy- vagy többgyermekes anyák szja-kedvezménye, úgy reagált: nem híve semmiféle listázásnak, de hangsúlyozza, hogy személyi jövedelemadóról van szó, az intézkedés a szocialista körökben ismert osztalékkifizetéseket nem érinti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.