Karácsonynak megfelel Bíró bocsánatkérése

„Ön szerint rendben van-e lezsidózni a nemzet fővárosát egy országgyűlési képviselőjelöltnek?” – szögezte a kérdést Karácsony Gergely főpolgármesternek Láng Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Főváros Közgyűlés napirend előtti felszólalásában. Karácsony rövid válaszában elítélte Bíró László mondatait, miközben azt hangsúlyozta: a szerencsi időközi választáson induló jobbikos, közös baloldali jelölt bocsánatot kért.

2020. 08. 27. 11:40
null
Fővárosi közgyűlés Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármesternek elég egy egyszerű bocsánatkérés ahhoz, hogy szemet hunyjon az október 11-i időközi választás közös baloldali jelöltje, Bíró László antiszemita kijelentései felett. Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője a Fővárosi Közgyűlés napirend előtti felszólalásában arra

a kettős mércére hívta fel a figyelmet, hogy a hatalom megszerzéséért folytatott harcban elfogadhatónak tartják jelöltjük antiszemita kijelentéseit.

– Miközben dönteni fogunk arról, hogy a Duna-parti cipőemlékművet bekamerázzuk, közben nem feledhetjük el azt, amikor a debreceni

jobbikos országgyűlési képviselő, Kulcsár Gergely beleköpött ezekbe a fémcipőkbe. Igaz, akkor még minden józan párt elhatárolódott a cselekedettől,

s ha jól emlékszem, a DK akkor még büntetőszankciót is követelt – emlékeztetett Láng Zsolt. Hozzátette: néhány évvel később ugyanannak a pártnak a képviselőjelöltje Budapestet Judapestnek, valamint az izraeli turistákat tetűcsúszdásoknak nevezte.

Fővárosi közgyűlés
Fotó: Teknős Miklós

– Az önök pártjai és mindenki, aki most ott ül a pulpituson, ezt az embert akarja látni az Országházban. Az a kérdésem, hogy a hatalom megszerzése érdekében már semmi sem számít? – tette fel a kérdés Láng a fővárosi vezetőknek. A frakcióvezető Köves Slomó rabbit idézte, aki azt mondta: elkeserítő, hogy

az ellenzéki pártok – a korábban vallott erkölcsi normákat zárójelbe téve – a szóban forgó jelölt indításával legitimálják az antiszemitizmust.

Láng Zsolt emlékeztette a főpolgármestert arra, hogy hosszasan posztolt a közösségi médiában, és szinte könnybe lábadó szemekkel beszélt az emberi minimumokról, amikor a budapesti Fidesz a közösségi oldalán egyszerű figyelmetlenségből osztotta meg a kivégzés előtt álló Szálasi Ferenc nyilas vezérnek egy átalakított fotómontázsát. Ezzel szemben

Karácsony egy 2019-es televíziós interjúban azt mondta egy jobbikos parlamenti felszólalásra reagálva: a zsidó képviselők listázása nem nácizmus.

– Ön szerint rendben van az, hogy egy országgyűlési képviselőjelölt lezsidózza a nemzet fővárosát, vagy az elfogadható, hogy hasonló megjegyzéseket tesz egy világváros vallási kultúrája vagy sokszínűsége miatt? Rendben van-e megalázni a vallási hagyományaikat ápoló izraeli turistákat? Mindezek mellett a hatalom megszerzése érdekében össze lehet-e feküdni és támogatni egy nyíltan antiszemita pártot és jelöltjét? – szegezte a kérdéseket a főpolgármesternek Láng Zsolt. A frakcióvezető hozzátette: szeretné azt hinni, hogy Karácsonyban maradt némi jóérzés és erkölcsi norma. Egyúttal arra kérte a főpolgármestert, hogy határolódjon el Bíró Lászlótól, ne támogassák az antiszemitizmust és segítsék megvédeni a józan emberi világot.

Fővárosi közgyűlés
Fotó: Teknős Miklós

Miközben Karácsony Gergely a válaszában azt hangoztatta, hogy a Budapesten élő bármilyen közösség támadása ellenkezik a politikájukkal, azt hangsúlyozta, hogy Bíró szerinte méltányolandó módon elnézést kért a vállalhatatlan kijelentései miatt.

A Magyar Nemzet korábban megírta: rasszista, antiszemita véleményeket is megfogalmazott közösségi oldalán Bíró László, a baloldali összefogás szerencsi időközi országgyűlési választáson induló képviselőjelöltje. A Jobbik politikusa a közösségi oldalán Budapestet Judapestnek nevezte, a zsidókra pedig tetűcsúszdásként utalt, és számos, a cigányokat támadó Facebook-bejegyzést lájkolt. A DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd továbbra is támogatja a jobbikos jelöltet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.