Sok helyen még mindig nem sikerült lelépni a Lenin útról

Marx utca és Lenin út — harminc évvel a rendszerváltozás után is velünk él a kommunista múlt, amivel a Magyar Patrióták Közössége szeretne végleg leszámolni. Ezért tegnap aláírásgyűjtésbe kezdtek a vörös diktatúra emlékét őrző közterületnevek megváltoztatása érdekében.

Nagy Áron
2019. 02. 26. 6:05
null
Óföldeákon a szovjet növénynemesítőről elnevezett út vezet a középkori templomhoz Fotó: Fotó: Délmagyarország/Frank Yvette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírásgyűjtésbe kezdett a vörös diktatúra bűnöseit éltető utcanevek eltörlése, megváltoztatása érdekében a Magyar Patrióták Közössége a kommunizmus áldozatainak emléknapján, hétfőn.

A szervezet becslése szerint a törvényi tilalom ellenére manapság is még mintegy ezer olyan közterület van országszerte, amely bolsevik vezetők, pártideológusok vagy a Rákosi- és Kádár-rendszerek szekértolóinak nevét őrzi.

Óföldeákon a szovjet növénynemesítőről elnevezett út vezet a középkori templomhoz
Fotó: Fotó: Délmagyarország/Frank Yvette

Önkénteseik eddig egészen pontosan 718 út, utca, tér, köz stb. nevét írták össze, olyanokat, mint Dimitrov utca, Felszabadulás utca, Fürst Sándor utca, Kállai Éva utca, Kilián György utca, Kommunizmus híd, Kun Béla utca, Marx utca, Munkásőr lőtér, Partizán utca, Proletár utca, Rajk László utca, Szabó Ervin tér, Szamuely Tibor utca, Vörös Csillag utca, Vörös Hadsereg utca, Vörös Október utca, Vorosilov út, Zalka Máté utca. Petíciójukat Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez kívánják eljuttatni, akinek a közbenjárását kérik a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetőinél a változás érdekében.

Az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló törvényt még 2012-ben terjesztette az országgyűlés elé Wittner Mária és nyolc kormánypárti országgyűlési képviselő. Miután a tervezetet a Ház elfogadta, a jogszabály 2013-ban emelkedett jogerőre. A következő négy évben – egy 2017-es összesítés szerint – 2200 névváltozást jegyeztek be.

Érdemes megjegyezni, hogy a törvény egyaránt vonatkozik a közterületek, a cégek, az intézmények, a társadalmi szervezetek, valamint a sajtótermékek neveire – a jogsértést viszont nem szankcionálja.

Ez lehet az egyik oka annak, hogy a Google Maps tanúsága szerint még mindig több mint egy tucat településen léphetünk a lenini útra, közterületi értelemben. Sőt van, ahol a Lenin utca a Dimitrov utcába torkollik vagy párhuzamos a Makarenkó utcával.

Ennél is meghökkentőbb azonban egy apró jászsági falu keleti szeglete, ahol úgy tűnik, megállt az idő, hiszen a Május 1-je utcát sorjában a Lenin, a Néphadsereg és a Vörös Hadsereg utcák keresztezik, hogy néhány száz méterrel később a Szagos utcába fussanak.

De van még Népköztársaság és egy tucatnyi Marx utca is harminc évvel a rendszerváltozás után, nem is beszélve egy bükki falu Komszomol utcájáról.

Számos település azonban már teljesítette kötelességét, néha olyan egyszerűen, mint Újfehértó, ahol a Vörös Csillag utcából Csillag utca lett, Ófehértó viszont az internetes térképtár szerint egyelőre megtartotta a maga Vörös Csillag utcáját. Másutt – akarva vagy akaratlanul, ki tudja, de – nevettető megoldást választott a közgyűlés: Dédestapolcsány Lenin utcáját például Alvég utcára keresztelték.

A régi, annyira nem szép idők, amikor a Hungária mellett ott volt Lenin neve is
Fotó: Fortepan

A névhasználati törvény nyomán egyébként olyan történelemszemléleti viták is kiújultak az utóbbi években, mint hogy őrizheti-e tovább a fővárosi könyvtárhálózat Szabó Ervin emlékét. De ugyanígy hosszú polémia folyt Frankel Leóról, ami arra a felemás eredményre vezetett, hogy Pécsett megváltoztatták, a fővárosban viszont a heves tiltakozásokra tekintettel megtartották a párizsi kommün munka- és kereskedelemügyi biztosáról elnevezett út nevét.

A Magyar Patrióták Közössége viszont nem kötne kompromisszumot. Mint azt a petíciójuk kapcsán leszögezték: az a céljuk, hogy olyan személyek, szervezetek nevét, akik, amelyek saját népük és hazájuk ellen dolgoztak, ne viselje Magyarországon közterület vagy közintézmény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.