Miniszteri biztos felel az államilag támogatott külföldi nyelvtanulásért

Fejenként kétezer euróba, azaz csaknem 650 ezer forintba kerül majd a középiskolások külföldi nyelvtanfolyama, amelyre a következő tanévtől lehet pályázni. A kurzusok megszervezéséért miniszteri biztos felel majd: Bartos Mónika fideszes országgyűlési képviselőt kedden mutatta be az emberi erőforrások minisztere.

Csókás Adrienn
2019. 05. 02. 12:42
Students sit in the library of the university KU Leuven in Leuven
A cél, hogy ne csak a tantermekben tanuljanak a diákok Fotó: Francois Lenoir Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bartos Mónika fideszes országgyűlési képviselő lesz a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos – jelentette be Kásler Miklós, az az emberi erőforrások minisztere keddi sajtótájékoztatóján. Az új biztos a 9. és 11. évfolyamra járó diákok kétszer kéthetes utazásainak előkészítésével és koordinációjával összefüggő feladatokat látja majd el.

– A magyar kormány piacképes, használható nyelvtudást kíván biztosítani a fiataloknak. Az érintett 140 ezer diák számára reményeink szerint motivációt és érzelmi kötődést nyújt majd a kinti nyelvtanulási lehetőség – fogalmazott Bartos Mónika, aki szerint a kurzusok célja, hogy az elsőként tanult idegen nyelvben minél nagyobb jártasságot, sikerélményt szerezzenek a fiatalok. Kiemelte: a jelentkezés mindenki számára nyitott, de szakmai ajánlások alapján várhatóan előfeltétel lesz egy minimális nyelvtudás. A választható célországok az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Ausztria, Németország és Kína lesznek, az érintett nagykövetekkel a kormány már felvette a kapcsolatot.

A cél, hogy ne csak a tantermekben tanuljanak a diákok
Fotó: Reuters

Bódis József oktatási államtitkár a sajtótájékoztatón jelezte: a jövőre induló kurzusokon várhatóan heti 20-25 tanórát biztosítanak a diákoknak, de emellett szabadidős programokat is kínálnak, a gyerekek elszállásolását pedig helyi családoknál igyekeznek megoldani, hogy a kint tartózkodás ideje alatt mindenki a lehető legtöbbet kommunikálhasson az adott idegen nyelven. – Számításaink szerint egy tanuló táboroztatása kétezer euróba kerül, így a teljes program évi 90 milliárd forint költségvetési forrást igényel – ismertette, hozzátéve: az állami támogatás nemcsak a kurzusok költségét, de a kiutazást és a kinti tartózkodást, ellátást is fedezi. Megjegyezte azt is, hogy a szervezés technikai hátterét a Tempus Közalapítvány fogja biztosítani. Mint arról már korábban beszámoltunk, a kormány bevonja az előkészületekbe az idegen nyelvi intézeteket is, így a megfelelő akkreditációval rendelkező külföldi képzőhelyek, nyelviskolák kiválasztásában, illetve a partneri kapcsolat kialakításában segíteni fog a British Council, a Goethe Intézet és a Francia Intézet is.

Mint emlékezetes, Orbán Viktor kormányfő februári évértékelő beszédében jelentette be, hogy tanulmányai során minden középiskolás külföldön tölthet kétszer két hetet nyelvtanulás céljából az állam pénzén. Az angolt, németet, franciát vagy kínait első idegen nyelvként tanuló diákok egyéni és csoportos utazásra is pályázhatnak, a tanfolyamokat a nyári szünetre időzítik. Szakképzésben tanuló diákok esetében a külföldi kurzusokat egybefüggő négyhetes, vállalati környezetben eltöltött szakmai gyakorlatként képzelik el.

A nyelvtanfolyamok indítása egyébként egy átfogó idegennyelv-fejlesztési stratégia részét képezi, melynek keretében pedagógusok és nyelvtanár szakos hallgatók mobilitását, továbbképzését is támogatják. A tervek között szerepel továbbá a két tannyelvű képzésekben tanulók körének bővítése, egy esetleges nyelvtanulási diákhitel bevezetése, az anyanyelvi tanárok alkalmazásának ösztönzése, sőt a külföldi filmek feliratozásának előtérbe helyezése is. Fejleszteni fogják az idegen nyelvi tanterveket is, és a lakosság nyelvtudásának javítása céljából ingyenessé tették a nyelvvizsgázást: tavaly óta a kormány minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti a sikeres középfokú nyelvvizsga díját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.