Nem volt rémhírterjesztés a halottas videó

Büntetlenül hozhatta nyilvánosságra Hadházy Ákos a szentendrei halottasházban készült videót, mivel a főügyészség elutasította különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt elkövetett rémhírterjesztés miatt tett feljelentést. Egy helybéli, radikálisnak mondott fiatalember tagadja, hogy ő készítette volna a videót.

2021. 01. 26. 6:52
null
2021.01.13. Szentendre Botrányos videó készült a szentendrei halottasházban, amit aztán Hadházy Ákos országgyűlési képviselő nyilvánosságra hozott. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetlenül hozhatta nyilvánosságra Hadházy Ákos a szentendrei temetőben koporsókban fekvő halottakról készült videót, mivel a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) elutasította Tényi István január 8-án, a különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt elkövetett rémhírterjesztés miatt tett feljelentését. A KNYF erről lapunknak megküldött válasza szerint a feljelentő által leírt cselekmény nem bűncselekmény. Ismeretes, hogy január 8-án Hadházy Ákos független, de a szivárványkoalícióval együttműködő országgyűlési képviselő a szentendrei halottasházban, részben nyitott koporsókban fekvő halottakról mobiltelefonnal készült videófelvételre hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán.

„A videó készítője szerint ezek az emberek az otthonukban hunyhattak el, de vírusfertőzés miatt, ami szintén számos kérdést vet fel – leginkább azt, hogy lehet az, hogy ezek az emberek nem jutottak el a kórházba?”

– írta, és bemásolta az interneten máshol megtalálható videó linkjét.

Hadházy a kormány és személyesen Orbán Viktor felelősségét vetette fel a videó miatt, ám bakot lőtt, hiszen

a kérdéses temető és halottasház a baloldal által támogatott szentendrei polgármester, Fülöp Zsolt felelősségi körébe tartozik.

 

Továbbra is vizsgálják a rendőrség szakemberei a temetőben történteket Fotó: Kurucz Árpád

A polgármester az illetékes hatóságok képviselőivel, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal is azonnali vizsgálatot indított. A polgármester még aznap közölte: nem Covid-fertőzésben elhunytak holttesteit mutatta be a videó, és a felvételeken látszó zsúfoltságot sem tapasztalták a helyszínen. Megállapították ugyanakkor, hogy

a két, holttestek tárolására alkalmas hűtő közül az egyik nem üzemelt, valamint a nyilvántartásokból nem követhető a holttestek beérkezésének és elszállításának pontos időpontja. A kormányhivatal ugyanezeket állapította meg és a hiányosságok azonnali felszámolására szólította fel a polgármestert.

Február 1-jén újabb helyszíni bejáráson ellenőrzik, hogy felszámolták-e a hiányosságokat.

Lapunk tudósítója Szentendrén megtudta: a botrányos videó napvilágra kerülése utáni napon több holttestet is elszállítottak a halottasházból, vélhetően a zsúfoltság csökkentése miatt. Úgy tudjuk, hogy az elromlott hűtőben tárolt testeket vitték el az üzemeltető cég más településeken lévő halottasházaiba.

A Magyar Nemzet megtalálta azt a radikálisnak mondott helybéli fiatalembert is, akiről elterjedt Szentendrén, hogy az ő okostelefonján készült a botrányos videó, ami minden bizonnyal lejárató célzattal került az országgyűlési képviselőhöz. Korábban arról írtunk, hogy a felvételből kitűnik, a készítőjét ismerik a temetőben dolgozók, beengedték, és egyikük fel is bukkan a felvételen.

A férfi nem lepődött meg megkeresésünkön, mint azt közölte, szerinte politikai ellenfelei terelték rá a figyelmet, és tagadja, hogy ott lett volna a halottasházban a kérdéses videó készítésekor. Hadházy Ákos nem ismeri személyesen, csak a Facebook-profilján követi a képviselőt. Egyáltalán nem tartja magát radikálisnak, még ha időnként eljár kormányellenes tüntetésekre és megfogalmazza ellenvéleményét is. A telefonját csak fényképezésre és játékra használja. A várost munkaköréből fakadóan folyamatosan járja, így hall egy és mást. A videóról azt hallotta, belső ember készíthette, aki elégedetlen a cég nyújtotta lehetőségekkel. „Ha ez igaz, akkor semmilyen politikai felhangja nincs a felvételének” – vélte a férfi.

A szentendrei rendőrkapitányság nyomozói továbbra is feljelentéskiegészítéssel vizsgálják a történteket.

Február 8-ig kell eldönteniük, hogy a felvétel készítésekor, illetve nyilvánosságra hozatalakor történt-e bűncselekmény, és ha igen, mit követett el a – leendő – gyanúsított.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.