Offshore cég nyerte a BKK busztendert?

Egyre több kérdés merül fel a BKK irányításával, illetve egyes beszerzésekkel kapcsolatban. A legújabb kérdés az: offshore hátterű-e az a cég, amellyel egy buszbérlés során szerződött a főváros. A főpolgármester egyelőre nem adott választ.

Kerékgyártó György
2020. 11. 26. 12:53
WINTERMANTEL Zsolt
Budapest, 2018. november 13. Wintermantel Zsolt, a IV. kerület fideszes polgármestere beszédet mond a kisgyermeket nevelők tiszteletére állított szobor avatásán az újpesti Király utcában 2018. november 13-án. A szobor, amely egy fiatal nő és két kisgyermek alakját formázza, Koncz Viktória Éva szobrászművész alkotása. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Továbbra sem látunk tisztán a BKV buszbérlési pályázatával kapcsolatban, sőt a helyzet egyre zavarosabb – fogalmaz november 26-án kiadott videóüzenetében Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatóságának tagja, aki egy hete kérdések sorával bombázza a főváros vezetését. Az említett buszbérléssel kapcsolatban a legújabb kérdés az: igaz-e, hogy a BKV által kiírt pályázatot offshore hátterű cég nyerte el?

Nézzük sorjában, mi történt eddig! Wintermantel Zsolt néhány nappal ezelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a főpolgármester nem írt ki nyilvános pályázatot a BKK és a Városüzemeltetési Holding vezetésére, ahogy azt korábban ígérte, hanem kinevezte a vezetőket. Az igazgatósági tag szerint a BKK kézi vezérlés alá került, Karácsony Gergely pedig ez idáig nem válaszolt az ezzel kapcsolatban hozzá intézett nyilvános kérdésre.

Wintermantel Zsolt dokumentumokra vár, amelyek értesülését cálfolják Fotó: archív/MTI

Wintermantel november 24-én videóüzenetben szólította fel a főpolgármestert, adjon számot arról, hogyan lehetséges, hogy egy használt buszbérlési tendert olyan cég nyert, amelyről korábban senki nem tudott. A kérdező szerint a pályázatot fű alatt írták ki, úgy, hogy annak az előre kiválasztott partner feleljen meg. Az MTI híre szerint november 25-én Tüttő Kata főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott, hat busz bérlésére írtak ki közbeszerzési eljárást. Az eljárás eredménye, hogy a legalacsonyabb áron ajánlatot tevő szolgáltató nyert. A szerződés egy évre szól. Közölte, ugyanakkor az ügyben indul vizsgálat, hogy szabályos volt-e az eljárás. Tüttő Kata szerint nem merült fel olyan kétely, hogy egy pár napja alakult cég adott volna bérbe buszt. Egy komoly referenciával bíró szervezet nyújtotta be az ajánlatot. Ez azonban nem tekinthető érdemi válasznak, hiszen Wintermantel Zsolt a videóban azt kérte, Karácsonyék hitelt érdemlő dokumentumokkal bizonyítsák, hogy az értesülés helytelen.

Elképzelhető, hogy a helyzet súlyosabb, mint ahogy az két napja tűnt. A Wintermantel Zsolt videójában elmondottak szerint elképzelhető, hogy a pályázatnyertes cég nemcsak, hogy nem volt ismert korábban, de offshore háttérrel is jegyezték be. Az igazgatóság tagja ezekre a kérdésekre várja a választ.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.