Az oltási program sikere jelenti a korlátozások feloldását

A magyar oltási program rendkívül sikeres: az EU-n belül hazánk éllovas a beoltottak számát illetően, így Magyarországon lehet majd az egyik leghamarabb feloldani a korlátozásokat – jelentette ki a XXI. Század Intézet legújabb elemzésében, rámutatva: az elhibázott uniós vakcinabeszerzés következtében több tagállamban akadozva halad az oltási program, de számos EU-n kívüli országban már az újranyitást tervezik a lényegesen sikeresebb vakcinabeszerzésnek köszönhetően.

Magyar Nemzet
2021. 03. 05. 11:29
null
Belgrád, 2021. január 19. A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó a belgrádi vásárközpontból kialakított oltóközpontban 2021. január 19-én. Szerbiában megkezdték a lakosság tömeges oltását, amelynek során elõször az idõs embereket, az egészségügyi dolgozókat, ezt követõn pedig a katonákat és a rendõröket oltják be. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világossá vált: kizárólag az akadozó nyugati vakcinabeszerzésre támaszkodva csak az év végére lehetne beoltani a teljes lakosságot, így a keleti vakcinabeszerzés elengedhetetlen a nyár előtti lazításhoz – hívja fel a figyelmet a XXI. Század Intézet a legfrissebb elemzésében. Nem meglepő tehát, hogy

a baloldali politikusok is változtattak a taktikájukon: a korábbi hecckampány után már egyre többen hangoztatják közülük, hogy a kínai vakcinával fogják beoltani magukat.

Sikeresebb vakcinabeszerzések az EU-n kívülről

Míg az Európai Unió legtöbb tagállamában az oltóanyag hiányától szenvednek, az EU-n kívüli országok közül sok helyen kifejezetten jól halad az emberek beoltása. Izraelben például már a teljes lakosság több mint fele sikeresen megkapta a vakcinák legalább első adagját, amivel az alig kilencmilliós ország világelső az oltások arányát tekintve. Az ország gyors és hatékony vakcinabeszerzésének köszönhetően márciusban várhatóan a kelleténél jóval több oltóanyag érkezik, amelyekért már több EU-tagállam is bejelentkezett. Az országban nemrég a részleges újranyitásról is döntött az izraeli kormány, aminek értelmében a boltok mellett a kulturális és sportintézmények is újra kinyithattak.

Hasonló a helyzet a szomszédos Szerbiában is, ahol már négyféle vakcinával (AstraZeneca, Szputnyik V, Sinopharm, Pfizer/Biontech) folyik az emberek oltása, de a tervek szerint hamarosan az amerikai Modernát is használni fogják. A szerb vezetés kezdetben komoly bírálatokat kapott a kínai és orosz vakcina használatáért Brüsszeltől, mára azonban világossá vált, hogy a gyors és határozott vakcinabeszerzésnek köszönhetően az ország komoly előnybe került az EU-val szemben. Ennek köszönhetően az egymillió lakosra jutó oltások arányát tekintve Szerbia az elsők között foglal helyet az európai országok között, de világszinten is előkelő helyen áll.

Rakodómunkások a Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának második szállítmányát rakodják ki egy gépből a kairói repülőtéren
Fotó: MTI/EPA

A ma már nem EU-tag Egyesült Királyságban szintén jól halad az emberek beoltása. A szigetországban a Belgiumban gyártott Pfizer–Biontech- és az országban gyártott AstraZeneca-vakcinákkal zajlik az oltási program, aminek keretében eddig már több mint húszmillió ember kapta meg a vakcinák legalább első adagját.

Az EU hibát hibára halmoz

Az Európai Unióban közmegegyezés van abban, hogy a koronavírus elleni végső megoldást a vakcina jelenti. Ennek ellenére az adatok azt mutatják, hogy az uniós országok – az EU elhibázott vakcinabeszerzésének a következtében – nagy része kifejezetten rosszul áll az átoltottságban,

a legfrissebb adatok szerint a beoltottak aránya a teljes uniós lakosság csupán öt százaléka.

A kevés, rendelkezésre álló vakcina miatt több tagállamban várhatóan még hosszú hónapokig húzódik az emberek beoltása, ami a járvány időközben kirobbant harmadik hulláma miatt komoly problémát jelent.

Szlovákiában és Csehországban például mára kifejezetten kritikussá vált a járványhelyzet, a súlyos gazdasági károk mellett mindkét ország egészségügyi rendszere is az összeomlás szélére sodródott. Az uniós beszerzésben bízva a két országban mindeddig csupán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákkal oltották az embereket, amikből azonban idáig a vártnál jóval kevesebb érkezett. Emiatt Szlovákiában korábban egy hétre fel is függesztették az emberek oltását, mert nem állt rendelkezésre elegendő vakcina az országban. Az akadozó vakcinaszállítmányok miatt Csehországban eddig az emberek mindössze 3,85 százalékát sikerült beoltani, míg Szlovákiában ez a arány 5,56 százalék.

Magyarország a legsikeresebb tagországok között

A XXI. Század Intézet az elemzésében kifejti: a kormány gyors reagálásának köszönhetően Magyarországon kifejezetten jól halad az emberek beoltása. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt héten Magyarországon oltották be a legtöbb embert az Európai Unióban, lakosságarányosan majdnem két és félszer annyit, mint az EU-ban átlagosan. Mindemellett hazánk kimagaslik az uniós tagországok közül, Málta és Dánia után ugyanis Magyarországon a legmagasabb az átoltottság az EU-ban, már a nyolc százalékot is meghaladja.

Ez az arány a következő napokban várhatóan tovább növekszik, hiszen a hétvégén tömeges oltás kezdődik Magyarországon. Mindez annak köszönhetően valósulhat meg, hogy a magyar kormány nem csinált politikai kérdést a vakcinabeszerzésből, az emberéletek megmentését szem előtt tartva nemcsak nyugati, hanem keleti oltóanyagokat is megrendelt. Ezek szállítási határidejéről elmondható, hogy míg a nyugati vakcinák késlekedve érkeznek, addig a keleti gyártók a lehetőségekhez képest pontosan szállítanak.

Érdekes fordulat, hogy a magyarországi baloldali politikusok közül az elmúlt hetek oltásellenes hecckampánya után már egyre többen arról beszélnek, hogy a kínai vakcinával fogják beoltatni magukat. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is arról beszélt egy műsorban, hogy ha a kínai vakcinát kínálják fel neki, akkor azt el fogja fogadni. Ez éles kommunikációs váltás, hiszen a baloldali politikusok pár hete nemcsak a kínai vakcinát, hanem az orosz oltóanyagot is élesen támadták. A baloldal oltásellenes hecckampánya ellenére folyamatosan nő az oltási hajlandóság Magyarországon, tavaly november vége óta háromszorosára nőtt a KSH felmérése szerint. Ez azt jelzi, hogy a keleti vakcinabeszerzésnek köszönhetően jó esély van arra, hogy már a nyár előtt be lehessen oltani a szükséges számú embert, és így az unión belül Magyarországon lehet majd a leghamarabb feloldani a korlátozásokat.

A XXI. Század Intézet elemzése teljes terjedelmében a linkre kattintva olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.