Kázmér 2024. március 4.
logo

Orbán Viktor: Húsvéti nyitást tervez a kormány

Kerékgyártó-Végh
2021.03.05. 07:50
Orbán Viktor: Húsvéti nyitást tervez a kormány

– Nem volt más választás, szigorítani kellett – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Úgy fogalmazott: – A járványügyi szakemberek véleménye szerint tragédia történhet, ha nem lépünk. Most zárunk kell, hogy húsvéttól fokozatosan nyithassunk.

A miniszterelnök elmondta, hogy a mindennapi élethez szükséges termékeket árusító és szolgáltató üzleteknek nyitva kell maradniuk.

– Az éttermeknek, kaszinóknak, szállodáknak, a műszaki cikkeket árusító boltoknak be kell zárni – tette hozzá a kormányfő. Arról is beszélt, hogy a nőnap miatt a virágárusok érintettek különösen, de ők március 8-án még nyitva tarthatnak.

– Márciusra is érvényesek a vállalkozók bértámogatásai és adókedvezményei – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, egész márciusra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket.

Ami az utazásokat illeti: Orbán Viktor arra kérte a lakosságot, hogy az egzotikus országokba irányuló utazást halasszák el, mert nagy a kockázat, hogy onnan mutálódott vírusokat hoznak be.

A miniszterelnök szerint drámai a helyzet: 6389 új fertőzött van, 143 ember meghalt, 6877 ember van jelenleg kórházban, és ez a szám felmehet húszezerre is. Már több mint 2,8 millióan regisztráltak az oltásra, és április elejére már két és fél millió beoltott ember lesz, július elejére pedig nyolcmillió beoltott is lehet – ismertette a miniszterelnök. Kiemelte, hogy a magánegészségügyben dolgozókat is mozgósíthatják a védekezés hatékonyságának növelésére.

A miniszterelnök a kínai vakcinával kapcsolatban nem tapasztalt magán mellékhatást, valamint arról is beszélt, hogy míg az oroszok is tartják a szállítási ütemet, addig a nyugati vakcinák érkezése bizonytalan.

A miniszterelnök elmondta, hogy eddig személyes ismeretség alapú volt az oltás, így át kell állni az adatalapú oltásra. Ezért történhetett, hogy előfordult: olyanokat hívtak be, akiket már beoltottak. – Nagyon sok ember nem ott lakik, ahol be van jegyezve – mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: egy külön operatív csoportot állított fel, hogy ezt a problémát megoldja. Orbán Viktor arról tájékoztatott, hogy telefonon van lehetőség arra, hogy közvetlenül is jelezze valaki, ha ilyen hibát tapasztal.

A miniszterelnök elmondta: változott az oltási terv, nem raktározunk el vakcinát a második körös oltásra, hanem minden adagot eloltunk.

A baloldali politikusok médiabeli megnyilvánulásaival kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: a baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd. Hozzátette: a baloldaliak folyton azt mondják, amit Brüsszelből diktálnak nekik. Mint mondta,

az európai politikához lehet nemzeti szempontból viszonyulni, ezt teszi a kormány, a baloldal viszont mindig Brüsszelt képviseli. – Most Brüsszel az új Moszkva – fogalmazott.

Az európai vakcinaszállításokkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy jogász szemmel is átnézte a szerződéseket, amelyek szerinte nem kikényszeríthetőek. – A korábbi megegyezés szerint az EU-tagállamok a Brüsszel által beszerzett vakcinát egy kvóta szerint osztanák el, de nem jön a vakcina – mondta a miniszterelnök.

– Szijjártó Péternek köszönhetően a kínai vakcinák még korábban érkeznek meg, mint a megállapodott időpont, sőt még több oltóanyagot is küldtek – világított rá Orbán Viktor, hozzátéve: a piaci igény hatalmasra nőtt az orosz vakcina iránt, nehéz megkapni a szerződött mennyiséget, de tudják tartani a szállításokat.

A kormányfő kijelentette: a Fidesz útjai elváltak az Európai Néppárttól, és ezt megbeszélte telefonon a német kereszténydemokraták, a CDU vezetőjével is, aki egy nagyon sikeres tartományi miniszterelnök, de ide későn érkezett.

– A néppárt nélkül kell felépíteni az európai jobboldalt, meg kell újítani az európai politikát, a nemzeti politikát, a szuverenitást, a migrációhoz való hozzáállást. A saját utunkat járhatjuk, nem kell kapkodni, de Európának szüksége van egy, a családokat, hazájukat, nemzeti függetlenségüket megtartó politikai erőre is az unión belül

– fejtette ki a miniszterelnök. Az Európai Néppárttal kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte, hogy egy ilyen járványügyi helyzetben nem az alapszabály-módosításnak kellene a legfontosabbnak lennie.

A miniszterelnök elmondta, hogy a szakemberek sem látják előre pontosan a járvány alakulását. – Nagyon sokféle vélemény van. A mostani, kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, hiszek benne, hogy két hét múlva megkezdhetjük a nyitást – zárta az interjút a kormányfő.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.