Rendőrkézre került az unokázós csalók főnöke

Az úgynevezett unokázós nyomozócsoport munkatársai őrizetbe vették azt a férfit, aki az unokázós csalásoknál telefonon irányította az embereit, hogy milyen címre menjenek a pénzt átvenni.

2019. 06. 18. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) úgynevezett unokázós nyomozócsoport munkatársai őrizetbe vették azt a férfit, aki az unokázós csalásoknál telefonon irányította az embereit, hogy milyen címre menjenek a pénzt átvenni – közölte tegnap a rendőrség. A nyomozók június 13-án délután Budapesten, a Váci úton elfogták L. Tamást, akit őrizetbe vettek, majd gyanúsítottként hallgattak ki. A férfit a hét végén letartóztatta a bíróság.

A rajtaütés előzménye az volt, hogy a nyomozók kiderítették: L. Tamás megbízásából vett át pénzt egy idős asszonytól az a 17 éves budapesti fiú, akit jú­nius 8-án Ürömön fogtak el. A fiatalember az esti órákban hívta fel a 84 éves helybeli nőt vezetékes telefonon, s magát a sértett barátnőjének kiadva arra hivatkozott, hogy az unoka balesetet szenvedett, ezért pénzre van szüksége. Az idős nő elhitte, hogy a hívó fél az ismerőse, és beleegyezett a kért összeg átadásába. Ezt követően a fiatalkorú fiú megjelent a sértett lakóhelyén, ahol a kicsalt több százezer forint készpénzt átvette, majd távozott a helyszínről, amelynek közelében, az Iskola utcában rövidesen rendőrkézre került.

Fotó: police.hu

A rendőrség ismételten felhívja az állampolgárok figyelmét arra, hogy a csalók az időskorú áldozatot az unoka vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon. A hatóság közzétette a leggyakrabban felbukkanó színlelt okokat is. Eszerint az unoka balesetet szenvedett, s az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége, a hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni, az illető bajba került, esetleg fogságban van, és csak pénzért cserébe engedik szabadon.

A rendőrség azt kéri, hogy ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát, hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefo­náló hivatkozik, és abban az esetben, ha a hívó állítása valótlannak bizonyul, azonnal értesítsék a rendőrséget. A hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan információkat is közölhetnek, amelyek valóban az általuk megnevezett hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.