Továbbfejlesztik az oktatásszervező rendszert

Október elsejétől elérhetővé válnak a Kréta oktatási rendszer új funkciói. A kormány kibővíti és továbbfejleszti a digitális tanítást segítő központi rendszert, hogy az iskoláknak ne kelljen egyszerre többféle szoftvert használniuk – közölte Rétvári Bence.

Csókás Adrienn
2020. 08. 08. 7:05
null
Jelentős támogatást nyújt a tanároknak Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbfejleszti a kormány a Kréta oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében – közölte Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Csányi Tamás országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére jelezte, hogy a fejlesztés alatt álló új komplex modulnak köszönhetően

a tanároknak és diákoknak nem kell majd egyéb szoftvereket használniuk,

mert a feladatok kiadását és a kommuniká­ciót meg tudják oldani a központi rendszerben. A Kréta részét képező digitális kollaborációs tér modul (DKT) egységes rendszerben jeleníti meg a tanórai feladatokat, a házi feladatokat, kezeli a határidőket, és képes online kommunikációs platformot biztosítani a diá­kok és tanárok között. A modul egy része a tervek szerint már október elsejétől használható lesz.

Jelentős támogatást nyújt a tanároknak
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Az államtitkár a koronavírus-járvány alatti időszakot elemezve kitért arra is: a Krétán keresztül küldött üzenetek száma átlagosan kétszázszorosára nőtt, a házi feladatok rögzítésének átlagos száma a harmincötszörösére, az elektronikusan intézett ügyeké háromszorosára emelkedett, míg az értékelések száma megfelel a korábbi évek átlagának. Március 15. és június 15. között több mint 46 millió értékelés született, a kiküldött üzenetek száma meghaladta a 13,7 milliót, a diákok pedig 11,367 millió házi feladatot rögzítettek a rendszerben.

Rétvári Bence emlékeztetett, hogy a Kréta eredetileg tanügyigazgatási rendszer, nem a digitális oktatás támogatására alakították ki, de a rendkívüli helyzetben számos funkciója jól tudta támogatni az oktatást, és jelentős segítséget adott a pedagógusoknak.

Az államtitkár az LMP-s Hohn Krisztina kérdésére beszámolt arról is, hogy a minisztérium hagyományos tanévkezdést tervez szeptemberben, de a járványügyi helyzet fényében előfordulhat, hogy szükségessé válik valamilyen rendkívüli intézkedés. Kiemelte:

változatlanul fontosnak tartják, hogy az iskolák tehermentesítsék a szülőket

és biztosítsanak felügyelet minden olyan gyermeknek, akiről a a család nem tud otthon gondoskodni az esetleges digitális munkarend idején. Az online tanulást segíti az is, hogy március óta elérhetők az okostankönyvek a nemzeti köznevelési portálon, emellett széles körű tartalmi kínálata van a Sulinet digitális tudásbázisnak és a tankönyvkatalógusnak is – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.