Újabb vádemelés az OLAF jelzése nyomán

Újabb, az OLAF ajánlása nyomán indult büntetőügyben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség szerdán. Túlárazott öntvénymegmunkáló gépekkel 272 millió forinttal károsították meg a költségvetést.

Szemán
2020. 10. 21. 19:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlását is figyelembe vevő bűnügyben fejeződött be a nyomozás, a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot tegnap. A vádirat lényege szerint az egyik vádlott, egy 74 éves férfi ügyvezetője volt egy cégnek, amely alumíniumöntvények gépi megmunkálásával foglalkozott. A cég a tevékenységéhez szükséges gépeket egy liechtensteini székhelyű értékesítőtől szerezte be. A liechtensteini cég képviseletében a másik vádlott, egy 67 éves férfi tárgyalt. Elhatározták, hogy az európai uniós támogatási rendszert kijátszva, valótlan árajánlatok alapján, eltúlzott összegekre fognak pályázni a 74 éves férfi, valamint a hozzátartozójának a cégével. 2009 és 2011 között öt alkalommal, a szokásos piaci árat meghaladó áron szereztek be szerszámgépeket oly módon, hogy a beszerzés utólagos finanszírozásához vissza nem térítendő európai uniós támogatást vettek igénybe. Az okozott vagyoni hátrány 272 millió forint, amelyből közel hetvenmillió forint megtérült.

Az OLAF a Legfőbb Ügyészséghez fordult, és bár erre jogszabályi kötelessége nincs, az ügyészség az uniós hivatal minden ajánlása alapján büntetőeljárást indított, vagy ha az ajánlás előtt már indult büntetőeljárás, a nyomozást kiterjesztette az ajánlásban foglaltakra is. Jelen ügyben a már zajló nyomozásban vizsgálták a később érkező OLAF-ajánlásában foglaltakat is, az utóvizsgálat alapján pedig később a Pénzügyminisztérium is feljelentést tett.

Az ügyészség a vádiratában indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat letöltendő börtön- és pénzbüntetésre, ezenkívül tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a cégvezetéstől. Enyhébb büntetésre az ügyészség csak a bűnösség teljes körű beismerése esetén lát lehetőséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.