Most Brüsszelnél pattog a labda Varga Judit szerint

A Magyarországon működő NGO-k finanszírozásának kontrollja, valamint a migráció kezelése miatt indított eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság tavaly nyáron.

Munkatársunktól
Forrás: Facebook2021. 02. 19. 14:23
null
2020.09.16. Budapest Varga Judit Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Míg egyes ellenzéki politikusok azon örvendeznek, hogy hazájuk ellen igazságtalanul kezdeményeznek Brüsszelben kötelezettségszegési eljárásokat, addig a magyar kormány teszi a dolgát” – írja Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-bejegyzésében pénteken.

„Átláthatóvá tettük a civil szervezetek finanszírozását, hogy egyértelmű legyen, melyek azok az NGO-k, amelyek külföldi támogatással próbálnak politikai nyomást gyakorolni a hazai közéletre” – kezdi a részletes felsorolást az igazságügyi miniszter, majd kiemeli: „Mindeközben mérsékeltük a hazánkra nehezedő migrációs nyomást.”

Varga Judit leszögezte, hogy bár a magyar kormány transzparensen járt el, az Európai Bizottság tavaly júniusban egy politikailag motivált eljárást indított, amelynek nyomására az Európai Unió Bírósága elítélte Magyarországot.

Varga Judit igazságügyi miniszter hangsúlyozta: Magyarország folyamatos párbeszédet folytat az Európai Bizottsággal
Fotó: Kurucz Árpád

Az igazságügyi miniszter kiemelte, hogy a magyar kormány számos alkalommal biztosította az uniós intézményeket arról, hogy kész eleget tenni az ítéletben foglaltaknak, és megteszi a végrehajtásához szükséges megfelelő intézkedéseket – ahogy kivétel nélkül minden korábbi ítélet esetében is megtette azt – emlékeztetett.

„Magyarország az eredményes együttműködés jegyében folyamatos párbeszédet folytat a bizottsággal: nemcsak azt jeleztük, hogy készek vagyunk hatályon kívül helyezni a vitatott szabályozást, hanem a szabályozás átalakítására vonatkozó normaszöveget is megküldtük a bizottság részére” – mutatott rá Varga Judit.

„Ezáltal jeleztük, hogy amint tájékoztatnak minket annak elfogadhatóságáról, a magyar kormány kész haladéktalanul benyújtani az Országgyűlésnek, hogy a javaslatot a magyar törvényhozás még a tavaszi ülésszakban megtárgyalhassa” – közölte a miniszter asszony.

A miniszter a bejegyzésének elején arra is utalást tett, hogy a héten a momentumos Donáth Anna EP-képviselő bejelentette: a Klubrádió megszűnésének ügyében kezdeményezné a jogállamisági mechanizmus életbe léptetését.

A képviselő a baloldali médiában tett nyilatkozatában azt is elmondta, hogy beadványt írt az Európai Bizottságnak arról, hogy tisztázzák, hol tartanak a magyar médiahelyzettel kapcsolatosan beadott kötelezettségszegési eljárás iránti kérelmek.

– A jogállamisági mechanizmusról akkor derül ki, hogy mire jó, ha a gyakorlatban elkezdjük tesztelni – mondta Donáth Anna, aki közölte azt is: bármilyen eszközt bevetne, hogy a Európai Bizottság lépjen a magyar médiahelyzet ügyében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.