Amiért jótékony hatású a vörösbor

A borban található vegyület előnyös hatásait mutatták ki súlyos betegségekkel szemben.

Betegszoba.hu
2013. 10. 09. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rezveratrol aktivitását megkérdőjelező korábbi kutatásokkal szemben az új eredmények azt mutatják, hogy a vegyület az emberi szervezetben átalakul aktív formájába, amit a sejtek fel tudnak használni. A Science Translational Medicine október 2-ai számában közzétett tanulmány ezzel megerősíti azt az álláspontot, mely szerint a rezveratrol jótékony hatást gyakorol az emberi egészségre.

A kékszőlő héjában, az étcsokoládéban és más élelmiszerekben lévő rezveratrol a kutatások szerint egy olyan kémiai útvonalat aktivál a sejtekben, ami a lassabb öregedéssel hozható összefüggésbe. Más vizsgálatok a vegyület előnyös hatásait mutatták ki a szív-és érrendszerre, illetve a daganatos betegségekkel szemben.

A rezveratrol embereken és állatokon végzett kísérletei azonban vegyes eredményeket hoztak, és a kutatók nem tudták pontosan meghatározni, hogy a vegyület biológiailag aktív-e az emberi szervezetben.

 

 

„Az egyik legnagyobb probléma az, hogy amikor elfogyasztjuk, rendkívül gyorsan átalakul szulfát és glükuronid metabolitokká” – magyarázta a kutatás társszerzője, Karen Brown, a Leicesteri Egyetem rákkutatója. Néhány kutató kételkedik abban, hogy vegyület módosult formája, a rezveratrol-szulfát aktív az emberi szervezetben.

Brown és munkatársai kísérletükben rezveratrol-szulfáttal etettek meg egereket, majd megmérték az állatok plazmájában és más szöveteiben a tiszta rezveratrol szintjét. Kiderült, hogy az egerek sejtjei tartalmazzák a vegyület eredeti formáját. Ez arra utal, hogy miután a módosult vegyület a sejtekbe kerül, egy enzim leválasztja róla a szulfát csoportot, ami lehetővé teszi, hogy a sejt felhasználja az eredeti vegyületet. A rezveratrol tehát biológiailag aktív, még akkor is, ha a szervezet módosított formára alakítja át.

Egy másik kísérletükben a kutatók azt is kimutatták, hogy a humán béldaganatos sejtek a rezveratrol-szulfátot rezveratrollá alakítják vissza, és ez lelassítja a sejtek növekedését és osztódását. Brown szerint több kutatást kell végezni annak megállapítására, milyen körülmények között jár a rezveratrol egészségügyi előnyökkel – ha egyáltalán jár ilyen előnyökkel –, a mostani eredmények azonban egy akadályt eltávolítottak a kutatások útjából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.