A rezveratrol aktivitását megkérdőjelező korábbi kutatásokkal szemben az új eredmények azt mutatják, hogy a vegyület az emberi szervezetben átalakul aktív formájába, amit a sejtek fel tudnak használni. A Science Translational Medicine október 2-ai számában közzétett tanulmány ezzel megerősíti azt az álláspontot, mely szerint a rezveratrol jótékony hatást gyakorol az emberi egészségre.
A kékszőlő héjában, az étcsokoládéban és más élelmiszerekben lévő rezveratrol a kutatások szerint egy olyan kémiai útvonalat aktivál a sejtekben, ami a lassabb öregedéssel hozható összefüggésbe. Más vizsgálatok a vegyület előnyös hatásait mutatták ki a szív-és érrendszerre, illetve a daganatos betegségekkel szemben.
A rezveratrol embereken és állatokon végzett kísérletei azonban vegyes eredményeket hoztak, és a kutatók nem tudták pontosan meghatározni, hogy a vegyület biológiailag aktív-e az emberi szervezetben.
„Az egyik legnagyobb probléma az, hogy amikor elfogyasztjuk, rendkívül gyorsan átalakul szulfát és glükuronid metabolitokká” – magyarázta a kutatás társszerzője, Karen Brown, a Leicesteri Egyetem rákkutatója. Néhány kutató kételkedik abban, hogy vegyület módosult formája, a rezveratrol-szulfát aktív az emberi szervezetben.
Brown és munkatársai kísérletükben rezveratrol-szulfáttal etettek meg egereket, majd megmérték az állatok plazmájában és más szöveteiben a tiszta rezveratrol szintjét. Kiderült, hogy az egerek sejtjei tartalmazzák a vegyület eredeti formáját. Ez arra utal, hogy miután a módosult vegyület a sejtekbe kerül, egy enzim leválasztja róla a szulfát csoportot, ami lehetővé teszi, hogy a sejt felhasználja az eredeti vegyületet. A rezveratrol tehát biológiailag aktív, még akkor is, ha a szervezet módosított formára alakítja át.
Egy másik kísérletükben a kutatók azt is kimutatták, hogy a humán béldaganatos sejtek a rezveratrol-szulfátot rezveratrollá alakítják vissza, és ez lelassítja a sejtek növekedését és osztódását. Brown szerint több kutatást kell végezni annak megállapítására, milyen körülmények között jár a rezveratrol egészségügyi előnyökkel – ha egyáltalán jár ilyen előnyökkel –, a mostani eredmények azonban egy akadályt eltávolítottak a kutatások útjából.