Spenótot a kicsinek! 3 nyomos érv és 3 finom menü a spenót mellett!

A paraj évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet kapott a népi gyógyászatban. Kisbabáknak heti egyszer ajánljuk.

null

Legismertebb neve a paraj és a spenót, de hívják spenátnak, spinátnak, spinácnak és barátparéjnak is. A libatopfélék családjába tartozó, egyéves, lágyszárú, többnyire kétlaki növény latin neve Spinacia oleracea. Téli és nyári parajt is termesztünk, szezonja ezért hosszú – s amikor épp nem jutunk friss áruhoz, az élelmiszerüzletekben bármikor hozzáférhetünk levelesen vagy pépesítve lefagyasztott változatához!

1. A spenót gyógyít!

Gyógyító hatás szempontjából az egyik legértékesebb zöldségfélénk.

Perzsa fű néven már a VIII–IX. században ismert volt a Közel-Keleten. Onnan vitték az arabok Spanyolországba. Angliában a XVI. században még újdonságként emlegetik.

Hazánkba a törökök hozták a XVI–XVII. században. A legkorábbi friss zöldség, és az egyik legrégebben termesztett zöldségnövényünk. Könnyen emészthető, nagy tápértékű. Jellegzetes ízét nem mindenki szereti. (Rengeteg receptet találsz válogatásunkban.)

Spenótsaláta csirkehússal és gránátalmával
Fotó: FOODIESFEED.COM

Mivel sok fehérjét, vitamint (A, B, C, K) és ásványi anyagot (főként magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat) tartalmaz, kiemelkedően gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban, ezért csecsemőknek, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt javasolt táplálék.

2. Nyersen és főzve is hatásos!

Ajánljuk nyersen, salátában fogyasztva, mert úgy sokkal több hasznos alkotóelem marad a zöldségben.

Spenótleves
Fotó: FOODIESFEED.COM

Nyersen meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést, főzéskor ez az ellenkezőjére fordulhat.

Főzéskor a rendkívül hőérzékeny folsav is megsemmisül, pedig a folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav-szintézishez, a magzati fejlődéshez és még számos élettani működésünkhöz. Várandósság idején fokozott spenótfogyasztást ajánlunk!

3. Extra segítség!

Magas karotinoid- és klorofill-tartalma miatt ajánlható rákos megbetegedések megelőzésére.

Nyersen a bélműködést serkentő és vastagbéltisztító hatású, a benne lévő kálium vérnyomásszabályzó. Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességektől.

Spenótfogyasztással csökkenthető a vércukorszint, erősíthető az immunrendszer, a látás, és frissen tartható az időskori emlékezet. Alacsony energiatartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendben is tökéletes helye van.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a paraj levelei ropogósak legyenek! A kiválogatott, egészséges leveleket nedves ruhába csavarva a hűtőszekrényben 12 óra hosszat tárolhatjuk. Ha nem tudjuk azonnal felhasználni, akkor feldolgozva tegyük a mélyhűtőbe, vagy gyorsfagyasztott terméket vásároljunk. A paraj nitrátot tartalmaz, ezért a szárakat szedjük le, és mindig frissen használjuk fel, ne hagyjuk megfonnyadni!

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ez történik a testeddel, ha avokádót fogyasztasz

Az avokádó szuperélelmiszer és világszerte egyre népszerűbb, méghozzá nem véletlenül. Rengeteg antioxidánst, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Számos jótékony hatással bír, amit magad is tapasztalsz, ha rendszeresen fogyasztasz avokádót.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.