Kacsazsír: 8 ok, amiért érdemes minél többet fogyasztani belőle

Az egyik méltatlanul alulértékelt szuperzsiradékunk, pedig az összes állati zsiradék közül ez a legegészségesebb.

null

A zsír, a közvélekedés szerint, szinonímája mindennek, ami káros, hízlal és megbetegít. De hadd védjük meg a zsírt: ez messze nem fedi a valóságot! A telített és telítetlen zsírsavak nem, hogy nem károsak, de egyenesen nélkülözhetetlenek a szerveztünk működéséhez. Az egyik ilyen méltatlanul alulértékelt szuperzsiradékunk a kacsazsír, pedig az összes állati zsiradék közül ez a legegészségesebb, és jónéhány növényi társára is ráver – írja a Mindmegette.

A zsíroknak több fajtája létezik, és kizárolag egyetlen egy, a transzzsír az, amiről kijelenthető: nem jó, ha egyetlen grammot is fogyasztunk belőle.

Viszont a másik 3 típusának: a telített, az egyszeresen és a többszörösen összetett telítetlen zsíroknak – vagy zsírsavaknak – számos jótékony hatása van, amelyek miatt a lehető leggyakrabban érdemes fogyasztanunk belőlük. Elhagyni ezeket pedig egyenesen tilos, hiszen számos tápanyag fel sem szívódik nélkülük.

A kacsazsír egyszeresen telítetlen zsírokkal van tele – bár tartalmaz telített zsírokat is, de a benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok mennyisége ellensúlyozza azokat –, és ezek közül is az egyik legfontosabb zsírsavval, a linolénsavval van tele.

A linolénsavat a szervezet a sejtek egészségének megőrzésére, a sejtek osztódásának elősegítésére és azok rendbehozatalára használja. Nézzük, miért szeressük még a jó öreg kacsazsírt!

A kacsazsír minden formában ízletes és egészséges
Fotó: flickr

  • 1. A kacsazsírban lévő linolénsav támogatja a vesék optimális működését. Néhány tanulmány szerint ez a zsírsav segíthet a krónikus veseproblémákon.
  • 2. A linolénsav fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában, és a megfelelő felszívódással a csontok egészségesek és erősek maradnak.
  • 3. A kacsazsírban található egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a koleszterinszintet, ezáltal megakadályozzák a magas koleszterinszint miatt kialakulható egészségügyi problémákat.
  • 4. A kacsazsír olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a szabadgyököket és eltávolítják őket a szervezetből. A szabadgyökök felelősek a korai öregedésért, a rák és néhány betegség kialakulásáért.
  • 5. Az antioxidánsok és az olyan ásványi anyagok, mint a szelén és a cink erősítik az immunrendszert. Ezáltal a szervezet képes felvenni a harcot a kórokozókkal és baktériumokkal.
  • A teljes cikk ITT érhető el.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.