Bizony, a fogyókúrázók egyik ősellensége, a zsíradék is lehet egészséges, ha megfelelő fajtát és mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe. Testünk nem működik nélkülük, a hasznos olajak pedig serkentik az anyagcserét, elmulasztják az éhséget, és segítenek a többi tápanyag feldolgozásában.
1. Kókuszolaj
Ezt az egzotikus zsiradékot a kókuszdió fehér húsából nyerik ki. Remek forrása egy közepes láncú zsírsavnak, a laurinsavnak, ami a többi típusnál könnyebben bomlik le és válik energiává. Értelemszerűen így könnyebb vele a fogyás, mint a margarinnal vagy a disznózsírral. Bármelyik esetben helyettesíthetők vele a megszokott olajak, de akár még a vaj is, egyedül arra figyeljünk, hogy nem szabad túlságosan magas hőfokra hevíteni.
2. Mogyoróolaj
A mogyoróvaj tele van az egyszeresen telítetlen zsírsavakhoz tartozó olajsavval, ami csökkenti az éhségérzetet és segíti a súlyunk csökkentésében. Sőt, egy amerikai egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy jó hatással van a memóriára! Ne feledkezzünk róla a következő főzőcskézésnél, ugyanis a kókuszolajjal ellentétben jól bírja a magas hőmérsékletet, nyugodtan süthetünk benne.
3. Avokádóolaj
Ez a fajta sem jön velünk szembe minden hétköznap, pedig szintén töltve van szívbarát, egyszeresen telített zsírsavakkal. A lepréselt gyümölcsből nyert olaj így megfelelő szinten tartja a koleszterint, és messzire űzi az éhséget. Arról nem is beszélve, hogy tele van B- és E-vitaminnal, valamint puffadásgátló káliummal – nem csoda, hogy a paleo táplálkozás híveinek az egyik kedvence. Tehetjük salátákra, tésztákra és kenyérfélékre, de még a gyümölcsökkel is izgalmas párost alkot.
4. Makadámdió olaj
Egy különösen nehezen beszerezhető termék, de megéri levadászni, mert az egyik legegészségesebb választás. A makadámdió zsiradékainak 84 %-a egyszeresen telített zsírsavakból áll, és ezeknek a nagy része omega-3 zsírsav. Ráadásul fitoszterolt is tartalmaz, amit néhány vizsgálat szerint csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Közepesen hőálló, de 180 fokon még simán lehet használni a sütőben.
5. Olívaolaj
Az egészségtudatos életmód híveinek nem kell bemutatni: az extra szűz olívaolaj növeli a vér szerotonin szintjén, ami összefüggésbe hozható a jóllakottság érzékelésével. Emellett bőségesen akadnak benne polifenolok, ezek az antioxidánsok pedig segítenek a csontritkulás, vagy akár az agy romlása elleni küzdelemben. Azextra szűz változatot hagyjuk meg a salátáknak, a nyers és a párolt zöldségeknek, sütéshez és főzéshez használjuk a hagyományos vagy a light fajtákat.
6. Dióolaj
Mostanában robbant be karakteres, gazdag ízével az éttermek és a boltok kínálatába ez a különleges zsiradék. Egy kisebb amerikai kísérlet során megfigyelték, hogy a dió és a dióolaj segít a stressz feldolgozásában, valamint csökkenti a magas diasztolés vérnyomást. Emellett ez az olaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, így felpörgeti a kalóriaégetést és a nyugalmi anyagcserét (ami a szervezetünk alapvető működéséhez szükséges funkciókat biztosítja). Arról nem is beszélve, hogy a dióban található a legtöbb omega-3 zsírsav az olajos magvak közül. Ne hevítsük, csak salátákhoz használjuk!
A teljes cikk, benne két további egészséges zsíradék-típussal ITT érhető el.