Így született a világhírű dobostorta

Állítólag az egyik cukrászinas köpüléskor só helyett tévedésből cukrot szórt a tejszínbe.

null

A dobostorta megalkotója és a magyar cukrászipar egyik megteremtőjének tartott Dobos C. József régi szakácsdinasztia leszármazottja: dédapja II. Rákóczi Ferenc szerencsi kastélyában volt szakács- és cukrászmester, ő maga pedig apja mellett kuktáskodott, majd az Andrássy családnál töltött inasévei után Batthyány Kázmér pesti palotájának konyháján tökéletesítette tudását. 1878-ban csemegeüzletet nyitott a Kecskeméti utcában, ahol a kaviár, pezsgő, szarvasgomba és egyéb ínyencségek mellett saját cége konzervjeit és más termékeit is árulta. 1881-ben megjelentette modernnek számító Magyar-franczia szakácskönyvét, amely az akkori polgári konyha receptjeit tartalmazta.

Dobos boltja a Kecskeméti és Magyar utca sarkán. A rajz a Die ungarische Metropole című, 1889-ben megjelent útikönyvből való. A címer alatti tabló a tortát hirdeti (A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének tulajdona)

Egy véletlennek köszönhető?

A torta keletkezési körülményeiről pontos információk nem állnak rendelkezésre, de állítólag az egyik cukrászinas köpüléskor só helyett tévedésből cukrot szórt a tejszínbe, és Dobos C. József az „elrontott” vajjal kísérletezve alkotta meg a róla elnevezett tortát.

A dobostorta recepetje nem titok többé
Fotó: FLICKR

Az 1884-ben megalkottott vajkrémes tortát saját pavilonjában mutatott be az Első Budapesti Országos Általános Kiállításon, és személyesen szolgálta fel a kóstolót a Ferenc Józseffel együtt betérő Erzsébet királynénak. A ropogós karamellel borított újdonság merőben különbözött a főzött krémmel töltött emeletes tortacsodáktól. Sikk lett Dobostól rendelni, és a társzekereken fadobozban, sózott jég között szállított torták Nyugat-Európába is eljutottak.

Nem titok többé

Húsz éven át senkinek nem sikerült megfejtenie a vajkrém titkát, pedig sokan próbálkoztak. Végül a mester 1906-ban önzetlenül átadta a pontos receptet a Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének azzal a kikötéssel, hogy ahhoz mindenki hozzáférhessen, majd bezárta az üzletét és nyugalomba vonult.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A mester tortareceptje

A Friss Ujság 1938 februárjában adta hírül, hogy meghalt Anna Sacher, akinek főztje világhírűvé tette a bécsi konyhát, és aki a pesti Dobos cukrásszal feltalálta a csokoládés Sacher-tortát (arról is híres volt, hogy hosszú, nehéz szivarokat szívott). Tekintsünk el a Sacher család munkásságától vagy attól a ténytől, hogy a nevüket viselő ikonikus torta már az 1830-as években létezett, bár igaz, sok receptje létezik – az „eredetit” állítólag széfben őrzik –, most számunkra az érdekes, hogy Dobos neve egy másik torta kapcsán is felmerül. Lehetséges, hogy részt vett egy Sacher-változat kidolgozásában, de Dobossal kapcsolatban semmi nem egyértelmű.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.