Húsmentes zöld fogások nagycsütörtökre

Nagycsütörtök másik neve a zöldcsütörtök is, amikor a hagyomány szerint csak csupa zöld színű, húsmentes ételt fogyaszthatunk csak.

null

A nagyböjt utolsó napjaiban még azok is lemondanak a húsos ételekről, akik hamvazó szerda utáni időszakban nem különösebben figyeltek erre. Nagycsütörtök másik neve a zöldcsütörtök is, amikor a hagyomány szerint csak csupa zöld színű, húsmentes ételt fogyaszthatunk csak – ezekből szedtünk most össze egy nagy csokorral! – olvasható a mindmegette.hu-n.

Zöld csütörtök a húsvét előtti hét, vagyis a nagyhét csütörtöke. E Ezen a napon a hagyományőrzők csak és kizárólag zöld zöldséges vagy zöldfűszeres, húsmentes ételeket fogyasztanak. Éppen ezért olyan spenótos, sóskás, medvehagymás, brokkolis, és pestos fogásokat gyűjtöttünk nektek össze, amik olyan finomak, hogy a húsimádók is kétszer szednek belőlük!

Egyszerű sóskafőzelék:

Húsmentes finomság nagycsütörtökre
Fotó: mindmegette.hu

  • A sóskát kiolvasztjuk, egy szűrőn átszűrjük.
  • Egy lábasban, közepes lángon felmelegítjük a zsiradékot, majd hozzáadjuk a lisztet, és rántást készítünk. Amikor a rántásunk egy árnyalattal sötétebb lesz, lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a sóskapürét, és jól összekeverjük. A tűzhelyre visszatéve kettőt-hármat keverünk rajta, majd felöntjük forró vízzel.
  • Folyamatos keverés mellett beletesszük a cukrot, és a citromlevet – kóstolás után, ha nem érezzük elég savanyúnak ccagy édesnek, utánaízestünk – összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
  • Apróra kockázott sült krumplival és tükörtojással kínáljuk.
  • Spenótos galuska:

    Húsmentes zöld nokedli
    Fotó: mindmegette.hu

  • A spenótos galuskához leszárazott, megmosott spenótot forrásban levő, sós vízben előfőzzük, majd jól kinyomkodjuk és finomra aprítjuk. A sajtot lereszeljük. A kenyér héját levágjuk, belét apróra kockázzuk, majd megöntözzük a tejjel, és pépesre nyomkodjuk. Hozzáadjuk a spenótot, a tojásokat, a lisztet és a sajt felét.
  • Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk. A masszából evőkanálnyi adagokat szaggatunk, és nedves kézzel galuskákat formázunk belőlük.
  • A galuskákat forrásban levő, sós vízbe dobjuk, és közepes tűzön 5-7 percig főzzük. Ezután habszedőkanállal kivesszük, és lecsepegtetjük.
  • A vajat felolvasztjuk, és megfuttatjuk rajta a zsályaleveleket. A spenótos galuskákat kivajazott formába tesszük, majd leöntjük a zsályás olvasztott vajjal és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Végül rövid ideig grillezzük, amíg a sajt ráolvad.
  • Az eredeti cikket és még több húsmentes receptet IDE KATTINTVA talál.

    Méregtelenítés: Így tisztul egy profi tavasszal

    Mit gondol, szüksége van egy méregtelenítő kúrára? Keresse meg, melyik csoportba tartozik, és a végén vágjon bele velünk a tisztulásba! Nem fogja megbánni, hiszen a tavasz a legjobb időszak arra, hogy egy kicsit szabadságoljuk az emésztőrendszert, megszabaduljunk a méreganyagoktól, és megújuljunk!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.