Egészséges kontra káros zsírok: ezekre van szüksége a testnek

Ha teljesen száműzzük az étkezésből a telített és a transzzsírokat, akkor sem oldódik meg minden problémánk!

null

Az egészséges, magas zsírtartalmú élelmiszerek azon túl, hogy felhasználásukkal ízletesebb és finomabb ételeket készíthetünk, energiával és olyan értékes tápanyagokkal is ellátják a szervezetünket, mint a rostok, a fehérjék, illetve a különböző vitaminok és ásványi anyagok – írja a Mindmegette.hu.

A jó, a rossz és a csúf

A különböző zsirdékfajtákat alapvetően az egészséges és az egészségtelen kategóriába szoktuk besorolni. Ám a helyzet azért ennél egy picit bonyolultabb!

A „rossz és csúf” zsírokhoz a telített és a transzzsírok (növényi olajokból hidrogénezéssel előállított zsírok) tartoznak, melyek fogyasztását lehetőleg kerülni kell, mivel számos – főleg szív- és érrendszeri – betegség kialakulásához vezethetnek. Ám ezek nemcsak az olajban és a zsírban vannak jelen, hanem például a legtöbb nápolyiban, kekszben és a rosszabb minőségű csokifigurákban is.

A „jó” zsírokhoz az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat soroljuk. A többszörösen telítetlen zsírsavak olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, mint az omega-3 és omega-6 zsírsavak.

Azonban ne higyjük azt, hogy ha teljesen száműzzük az étkezéséből a telített és a transzzsírokat, és helyettük kizárólag „jó” zsírokat használsz, akkor egy csapásra megoldódik minden problémánk! Szakértők szerint ugyanis ahhoz, hogy a „jó” zsírok valóban az egészségünket szolgálják, nemcsak az elfogyasztott mennyiségre kell odafigyelni (a telítetleneknek is magas a kalóriatartalma), hanem az omega-3 és omega-6 megfelelő beviteli arányára is.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

Milyen élelmiszerek jöhetnek szóba?

Avokádó

Egy közepes példányban kb. 21 g zsír van, ám ezek a krémes, zöld egészségbombák 9 g rostot is tartalmaznak. Próbáljuk ki saláta, vagy guacamole formájában pirítóssal, vagy ha szeretnénk kreatívabbak lenni, akkor desszertekhez és tésztákhoz is nyugodtan adhatjuk.

Dió

Egy adag (kb. 28 g) 21 g zsírt tartalmaz, ugyanakkor gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, továbbá mangánban és rézben is. Apróra vágva felhasználhatjuk saláták díszítéséhez, tehetjük müzlibe, alakbarát süteményekbe.

Étcsokoládé

Ez az egyik olyan élelmiszerféle, amit nem kell magyarázni, miért is szeretünk. Hangsúlyozzuk azonban, hogy most kizárólag a magas kakaótartalmú étcsokoládéról van szó! 1 adagja (kb. 28 g) kb. 11 g egészséges zsírt és 2 g rostot tartalmaz.

Tojás

Köztudottan remek fehérjeforrás, és ha nem szabadulunk meg a sárgájától, akkor a zsírutánpótlást is biztosítja: 1 db extra nagy tojás ugyanis 6 g zsírt tartalmaz. Sokan csak a fehérjét fogyasztják, pedig a sárgája tele van fontos vitaminokkal és olyan ásványi anyagokkal, mint a szelén vagy a kolin.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Néhány egészségesnek hitt étellel jobb, ha óvatosak vagyunk

Lehet, hogy azt hiszi, egészségesen étkezik, azonban ha a következő finomságokat rendszeresen fogyasztja, itt az ideje, hogy újra átgondolja az étrendjét – írja a Mindmegette.hu.

Smoothie

Az egészséges smoothie könnyen egészségtelenné válhat, ha túl sok gyümölcsöt, mézet, mogyorót vagy mogyoróvajat teszünk hozzá. Amy Shapiro, New York-i táplálkozási szakértő szerint csak akkor érdemes fogyasztani, ha mindössze egyetlen gyümölcsből készül, és nem visszük túlzásba a hozzáadott édesítőszerek adagolását.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.