A legfontosabb tanácsok, mielőtt pecsenyét sütne:
A húsokat érdemes besózni, és hagyni állni sóban egy kis ideig, mert így ízletesebbek lesznek.
- Akkor lesz szép formás a sült, ha formára kötözi zsineggel. Így szeletelni is könnyebb lesz.
- Ha sütés/párolás előtt körbe kell pirítani a húst, akkor csak az után tegye rá a fűszereket.
- Az erősebb illatú húsokat, például a sertést és a birkát, illatosabb fűszerekkel ízesítse. A lágyabb, fiatal húsokhoz kevés fűszer és só illik.
- A szárazabb húsokat, például a pulykamellet, érdemes megtűzdelni szalonnával vagy körbetekerni baconnel, mert így szaftosabb lesz a sült.
Titkok a sütőből
A szárazabb húsokat (pl. szárnyasmell, marhabélszín, sertésszűz) serpenyőben vagy sütőben, nagy lángon pirítsa meg. Ezután a sütőben, zsír nélkül, alacsonyabb hőfokon süsse, így kíméletesen kapja majd a hőt, és nem nem fog kiszáradni.
A több kötőszövetet tartalmazó húsokat (pl. szárnyascomb, a sertés- vagy marhalapocka) elősütés után zsiradékban és folyadékban – vízben, húslevesalaplében, borban –, lefedve párolja a sütőben. A sütés utolsó fázisában távolítsa el a fedőt, öntse le a húsról a párolólét, és megemelt hőfokon süsse ropogósra a pecsenyét.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Mindmegette