A közlemény szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állat-egészségügyi hatóságot nem értesítették. A kórházba került emberek az illegális szarvasmarhavágás során fertőződhettek meg – írta az ÁNTSz és a Nébih.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági (Nébih) Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene-baktériumot. A hatóságok kérik azokat, akik a beteg állatokkal közvetlen kapcsolatba kerültek vagy fogyasztottak a húsukból, és észlelik magukon a betegség tüneteit, mielőbb forduljanak orvoshoz. Kiemelték: az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható.
A közlemény szerint a területileg illetékes kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi, illetve népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni.
A hatóságok az esetről értesülve azonnal megkezdték a járványügyi vizsgálatot. Megelőző antibiotikumos kezelést kapnak azok, akik nem betegek, de érintkezésbe kerülhettek a lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy húsukkal a feldolgozáskor – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pénteken az MTI-vel. Kiemelték: az ÁNTSZ azonnal intézkedett, hogy a további megbetegedések elkerülhetők legyenek.
Az ÁNTSZ és a Nébih közleménye szerint az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag felhasználták, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították. A cég felelőssége, hogy illegális forrásból, szabálytalanul szerzett be húst, és a közfogyasztásban értékesítette – olvasható a közleményben. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a konyha működését csütörtökön felfüggesztette, az ügyben rendőrségi feljelentést tesz.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ismertetése szerint a lépfene kórokozójával az ember a beteg állatokkal, főként kérődzőkkel való közvetlen kapcsolat – az állatok gondozása, vágása, feldolgozása, húsuk elfogyasztása – révén fertőződhet. Főleg a hentesek, vágóhídi dolgozók, bőr-, gyapjú- és szőrmefeldolgozó üzemek dolgozói vannak a betegség veszélyének kitéve, de beteg kérődzők házi vágását követően a húsból fogyasztók körében a gyomrot-bélrendszert érintő megbetegedés is előfordulhat.