Összesen 27 év fegyház a Tanyi fivéreknek

A több mint 20 évvel ezelőtt az Ügetőn végrehajtott merényletért felel a három testvér. Nem jogerős.

Lándori Tamás
2017. 06. 07. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hozzátartozó elsírta magát a Fővárosi Törvényszéken, mikor kiderült, a bíróság első fokon tizenegy év fegyházat rótt a 90-es évek magyarországi maffiájának verőembereként emlegetett Tanyi Györgyre, megállapítva, hogy ő követett el merényletet 1996-ban Lakatos Csaba ügetőhajtó ellen. Az akkoriban alvilági kapcsolatokkal is rendelkező sportolóra négy lövést adtak le, három el is találta; a tarkóján, a törzsén és a lábán. Mivel a támadást túlélte, Tanyit és társait – nem jogerősen – emberölés kísérletében mondták ki bűnösnek.  

Az elsőrendű vádlott testvéreit, Józsefet és Jánost – akik a menekülésben segítették volna legidősebb fivérüket – 8-8 év, ugyancsak fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A két kisebb Tanyi fiút már akkor, rögtön a lövések után feltartóztatták a rendőrök a tetthely közelében, a Fiumei úti temető mellett, ahol távcsővel és a kocsijukban fegyverrel várakoztak. Végül nem sikerült rájuk bizonyítani a bűncselekményt, a nyomozást 1997-ben megszüntették, pedig – ahogy a mostani eljárás ügyésze fogalmazott az előző tárgyaláson – már akkoriban is közel volt a megoldás.

A 2014-ben újra elrendelt nyomozás sikeréhez részben a negyedik vádlott-társ, B. László feltáró, beismerő vallomása segítette hozzá a vádhatóságot – ő négy év fegyházat kapott. A vádlottaknak több millió forintos bűnügyi költséget is meg kell fizetniük. 

Az ügyészség feltételezése szerint Lakatos lelövésének indítéka az volt, hogy Tanyi György rossz szemmel nézte szoros kapcsolatát a „Papa” néven is ismert rendőrtiszttel, Sándor Istvánnal. A bíróság ezt nem látta bizonyítottnak, az ítélet szerint az elkövetés oka ismeretlen. A védők előző heti perbeszédeikben már kifogásolták, hogy egy ilyen súlyos vád mellett az ügyészség nem tud egyértelmű magyarázatot adni arra, miért akarták volna Tanyiék eltenni láb alól a sértettet, akivel egyébként jóban voltak.

Tanyi György állítja, jelen ügyben azért konspirált ellene nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, mert ő nem volt hajlandó együttműködni velük más eljárásokban. Ügyvédje szerint a hatóság lepaktált a terhelő vallomást tevőkkel, köztük mindenekelőtt Radnai Lászlóval, aki más büntetőperekben is tett már döntő vallomásokat. „Cipőt a cipőboltból, terhelő vallomást a Radnaitól” – fogalmazott múlt héten az ügyvédnő.

A merényletben közreműködött egy V. Róbert nevű, szintén beismerésben lévő férfi is, az ellene folyó eljárást elkülönítették Tanyiékétól, majd felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszta. Egy további elkövetőtárs, P. Csaba időközben elhunyt. A friss ítélet a vallomások mellett főleg a mobiltelefonos híváslistákra és cellainformációkra alapozza a bűnösséget. 

A megállapított tényállás szerint a vádlottak előre kitervelten követték el az akciót, előzőleg terepszemlét is tartottak a sírkertben. Tanyi György egy sírbolt tetejére mászva lőhetett át a szomszédos Ügető területére – előbbi helyen találták meg a töltényhüvelyeket, amik az elkövetésnél használt puskából származtak.

„A bíróság enyhítő körülményként értékelte azt, hogy a bűncselekmény kísérleti szakaszban rekedt, de csekélyebb súllyal”, mert Tanyi György

„mindent megtett annak érdekében, hogy a sértettet megölje”

– közölte a törvényszék sajtóosztálya, hozzátéve, Lakatos életben maradása csak a véletlennek volt köszönhető. Súlyosító körülményként nyomott a latban, hogy a meglőtt férfi a lövések hatására maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A bíróság fenntartotta valamennyi terhelt házi őrizetét, egyúttal elutasította az ügyész azon indítványát, hogy a testvéreket helyezze előzetes letartóztatásba. A tanács úgy találta, hogy – mivel a vádlottak a vádemelést követően sem szöktek el – a házi őrizet a másodfokú ítéletig biztosítja a jelenlétüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.